ßßß Cookit - przepis na Kapuśniak z młodej kapusty

Kapuśniak z młodej kapusty

nazwa

Wykonanie

Kapuśniak z młodej kapusty...i w zasadzie na tym powinnam skończyć. Bo co tu więcej pisać. Ta zupa, nie dość, że choć bardzo prosta - w składzie i przygotowaniu (nawet ja nie potrafiłam jej zepsuć) to niesamowicie smaczna. A poza tym talerz takiego kapuśniaku (250 ml) nie ma nawet 100 kcal. O phi!! Nic, tylko opychać się, prawie bez ograniczeń :)
Składniki:
- 1,5 l. bulionu warzywnego (samodzielnie przygotowanego, a nie z kostki)
- 1 marchew
- kawałek pora
- młoda kapusta
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Do wywaru z warzyw dodajemy poszatkowaną kapustę, marchew starkowaną na tarce o największych oczkach oraz pokrojony drobno por. Wszystko gotujemy, aż kapusta będzie miękka. Solimy i pieprzymy do smaku. Tadaa, gotowe!
Smacznego!
PS. O tej porze roku oczywiście trudno znaleźć młodą kapustę, ale ja przezornie i z łakomstwa, jeszcze w sezonie nagotowałam sporo kapuśniaku i uwięziłam go, jak wiele innych rzeczy - w słoikach :)
Źródło:http://zielonykoperek.blogspot.com/2012/07/kapusniak-z-modej-kapusty.html