Wykonanie
Mam kolegę. Tzn. kolegów mam kilku, ale ten właśnie konkretny "sprzedał" mi przepis na naleśniki, które robi się bez użycia
mąki. Kolega nazywa się Adam, a naleśniki są zdrowe i sycące. A przede wszystkim smaczne.-
płatki owsiane- 2
jajka- łyżeczka
sody-
woda mineralna gazowana-
sól- 2 łyżki
oliwy z oliwekSos czosnkowy - składniki:-
jogurt naturalny- kilka ząbków
czosnku-
papryka w proszku- pół łyżeczki suszonego
chilli-
sól i
pieprz- łyżeczka
soku z cytrynyNadzienie - składniki:- użyłam gotowej "chińskiej
mieszanki warzyw na patelnięNajlepiej zacząć od przygotowania sosu tak, a by jego składniki miały czas, aby się przegryźć.
Czosnek za pomocą praski wyciskamy do
jogurty, dodajemy
paprykę,
chilli,
sól,
pieprz do smaku i
sok z cytryny. Wszystko dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki
Płatki mielimy w młynku do
kawy, wysypujemy do miski, dodajemy
jajka,
sodę,
oliwę,
sól i mieszamy. Dodajemy powoli
wodę. Ciasto nie może być ani za rzadkie, ani za gęste. Rozgrzewamy patelnię (którą wcześniej, jeśli jest taka potrzeba nacieramy delikatnie
masłem). Placki smażymy z obu stron. Na drugiej patelni podsmażamy warzywa, które później nakładamy na gotowe placki i zawijamy.Wkładamy do rozgrzanego piekarnikia (180 stopni) na około 5 minut. Ja kładłam je na blachę wyłożoną folią do pieczenia.Gdy naleśniki są już gotowe wyjmujemy je z piekarnika i polewamy
sosem czosnkowym.Smacznego!