Wykonanie
Wpadam czasem na giełdę rolno-spożywczą i w sposób prawie kompulsywny, na moim ulubionym stoisku, kupuję różne składniki, z których jeszcze nigdy nie gotowałam, ale albo fajnie się nazywają i/albo interesująco wyglądają. Niedawno w ten sposób moim łupem stał się m.in. czarny
ryż .
Jadłam różne rodzaje
ryżu, ale takiego jeszcze nie. Postanowiłam, że go spróbuję, nie licząc raczej, że będzie specjalnie smaczny. Spodziewałam się podobieństwa do
ryżu brązowego, za którym nie przepadam, bo zawsze jest nieprzyjemnie twardy i cierpki. Jak bardzo się myliłam. Do tego ciekawe połączenie z
łososiem,
jabłkowym cydrem i świeżym
chrzanem . Wygląda na to, że dzięki przymusowemu, kilkudniowemu leżeniu w łóżku odblokowała mi się jakaś czakra i gotowość na nowe połączenia smakowe, dzięki której powstała ta smaczna
sałatka.

- 2 szklanki czarnego
ryżu-
czerwona papryka-
żółta papryka- 100 g.
wędzonego łososia atlantyckiego- niewielki korzeń świeżego
chrzanu-
kolorowy pieprzsos vinaigrette z
jabłkowego cydru- 220 ml. cydru
jabłkowego- 100 ml.
soku jabłkowego- ok. 100 ml.
oliwy z oliwek lub
oleju rzepakowego (nie polecam w tym przypadku
oleju z pestek
słonecznika)- 2 łyżki
octu jabłkowego- łyżka
musztardy Dijon- łyżka
soku z cytryny- łyżka
mioduW dużym kubku lub misce łączymy ze sobą wszystkie składniki sosu vinaigrette. Dokładnie mieszamy, aż się połączą. Odstawiamy na bok.
Ryż przesypujemy na sitko. Przepłukujemy pod bieżącą
wodą. Wsypujemy do gotującej się, lekko osolonej
wody i gotujemy aż będzie miękki, ale sprężysty.Po ugotowaniu odcedzamy
ryż na sitku, przepłukując zimną
wodą.
Papryki myjemy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę.
Chrzan obieramy i trzemy na tarce o najgrubszych oczkach.
Ryż, pokrojone
papryki, starty
chrzan i
łososia wrzucamy do miski.Polewamy
sałatkę sosem (ostrożnie, żeby nie przesadzić z ilością, bo
zrobi się zupa). Pozostały sos możemy przechowywać przez kilka dni w lodówce.
Sałatkę doprawiamy do smaku świeżo mielonym,
kolorowym pieprzem, jeszcze raz wszystko mieszamy i gotowe!Smacznego!