ßßß Cookit - przepis na Szczawiowa na cielęcinie

Szczawiowa na cielęcinie

nazwa

Wykonanie

Blog > Komentarze do wpisu
« Murzynek z kokosem
Miniatury drożdżowe- ... »
Moja zupa będzie dzisiaj na cielęcinie . Zwykle robie na drobiu ale można czasem zrobić wyjątek . Ten dzień nadszedł próbujemy wywaru a potem robimy po swojemu :) Jak wiadomo wszystkim na wywar rosołowy używa się przerośniętego mięska z cielęciny - mamy wtedy mocny bulion . Wybrałam mostek cielęcy . Zupa nabrała wykwintnego smaku .
Składniki wywaru do szczawiówki :
500 g cielęciny( mostek cielęcy )
1 cebula
marchew 3 szt
seler 100 g
por 100 g
pietruszka korzeń 100 g
500 g ziemniaków
sól i pieprz
listek laurowy 2 szt
ziele angielskie 3 szt
Dodatkowo:
słoiczek przecieru szczawiowego Develey
śmietana 18% do zup 150 ml
jajka ugotowane na twardo 6 szt
Wykonanie wywaru z cielęciny :
Do garnka wlewam 3 litry wody.
Obieram warzywa ( seler ,pietruszkę , marchew , cebulę opalona nad gazem i por ) opłukuje pod bieżącą wodą i wkładam do garnka.
Mostek cielęcy opłukuje pod bieżącą woda i wkładam do garnka z warzywami .
Ziemniaki kroje w kostkę i dodaję do reszty składników
Dodaje listek laurowy ziele angielskie i przykrywam pokrywką i na małym ogniu gotuje 1.1/2 godziny .
Doprawiam sola i pieprzem.
Po półtorej godzinie dodaje szczaw ze słoiczka i gotuje dosłownie chwilę (10 minut).
Teraz do szklanki wlewam 150 ml śmietany i dodaje wywaru z garnka mieszam i patrze czy się nie ważyło , dopiero dodaje do zupy.
Po 2-3 minutach mamy gotowa szczawiówkę.
Jajka gotuje pod koniec ugotowania zupy , zdążę je obrać i pokroić w ćwiartki , a potem dodam do szczawiówki już na talerzu.
środa, 29 kwietnia 2015, rozowakuchnia
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .
Komentarze
O mnie
Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.
Kontakt do mnie [email protected]
Tweety na temat @GralikJoanna
Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
Pisz blog
zamów newsletter
Źródło:http://rozowakuchnia.blox.pl/2015/04/Szczawiowa-na-cielecinie.html