Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu« Murzynek z
kokosemMiniatury
drożdżowe- ... »Moja zupa będzie dzisiaj na
cielęcinie . Zwykle robie na drobiu ale można czasem zrobić wyjątek . Ten dzień nadszedł próbujemy
wywaru a
potem robimy po swojemu :) Jak wiadomo wszystkim na
wywar rosołowy używa się przerośniętego
mięska z
cielęciny - mamy wtedy mocny
bulion . Wybrałam mostek cielęcy . Zupa nabrała wykwintnego smaku .Składniki
wywaru do szczawiówki :500 g
cielęciny( mostek cielęcy )1
cebulamarchew 3 szt
seler 100 g
por 100 g
pietruszka korzeń 100 g500 g
ziemniakówsól i
pieprzlistek laurowy 2 szt
ziele angielskie 3 sztDodatkowo:słoiczek przecieru szczawiowego Develey
śmietana 18% do zup 150 ml
jajka ugotowane na twardo 6 sztWykonanie
wywaru z
cielęciny :Do garnka wlewam 3 litry
wody.Obieram warzywa (
seler ,
pietruszkę ,
marchew ,
cebulę opalona nad gazem i
por ) opłukuje pod bieżącą
wodą i wkładam do garnka.Mostek cielęcy opłukuje pod bieżącą
woda i wkładam do garnka z warzywami .
Ziemniaki kroje w kostkę i dodaję do reszty składnikówDodaje
listek laurowy ziele angielskie i przykrywam pokrywką i na małym ogniu gotuje 1.1/2 godziny .Doprawiam
sola i
pieprzem.Po półtorej godzinie dodaje
szczaw ze słoiczka i gotuje dosłownie chwilę (10 minut).Teraz do szklanki wlewam 150 ml
śmietany i dodaje
wywaru z garnka mieszam i patrze czy się nie ważyło , dopiero dodaje do zupy.Po 2-3 minutach mamy gotowa szczawiówkę.
Jajka gotuje pod koniec ugotowania zupy , zdążę je obrać i pokroić w ćwiartki , a
potem dodam do szczawiówki już na talerzu.
środa, 29 kwietnia 2015, rozowakuchniapoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .KomentarzeO mnie
Joanna GralikJestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego
męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.Kontakt do mnie
[email protected]Tweety na temat @GralikJoannaOdwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.Pisz blog
zamów newsletter