To jedna z moich ulubionych sałatek. Ze względu na dostępność składników można ją przyrządzić o każdej porze roku. Szybka w przygotowaniu, smaczna i pożywana. Świetna do pracy na drugie śniadanie lub pożywną kolację. Aby urozmaicić jej smak brokuła można zastąpić kalafiorem, smakuje równie wyśmienicie.Składniki:1 brokuł4 jajka2 większe pomidory1 średni ogórek szklarniowy2 łyżek majonezu (w wersj i light jogurt naturalny)sólświeżo mielony czarny pieprzBrokuła podzielonego na różyczki gotujemy w osolonej wodzie ze szczyptą cukru lub w parowarze (bez soli). Jajka gotujemy na twardo. Pomidory, ogórka i jajka kroimy w talarki. W przeźroczystej salaterce układamy warstwami: brokuła, pomidora, ogórka, jajka, cienką warstwę majonezu lub jogurtu oraz sól i pieprz. Tak postępujemy do wyczerpania składników. Wierzch smarujemy majonezem i przyprawiamy. Smacznego!