Wykonanie
Mój synek bardzo lubi nugetsy, choć robię je stosunkowo rzadko, bo nie przepadam za daniami smażonymi. Te
mięsne kąski są nie tylko świetne jako danie obiadowe, ale także doskonale sprawdzą się jako przekąska na imprezie czy kinderbalu. W tych nugetsach ważne jest odpowiednie zamarynowanie
mięsa, najlepsze jest, kiedy poleży w marynacie przez całą noc. Ja podaje je z
żurawiną ze słoika, ale można serwować je z pikantnym
sosem salsa lub po prostu
solo.
Składniki:1 duża podwójna
pierś z kurczaka (ok. 500 g)1 łyżka
oliwy z oliwekświeżo zmielona
sól morskaświeżo zmielony
czarny pieprzświeżo zmielone
chili w płatkach lub 1/4 łyżeczki
chili w proszku1/2 łyżeczki granulowanego
czosnku1 płaska łyżeczka
słodkiej papryki1 szklanka
płatków kukurydzianych1/2 szklanki
bułki tartej2
jajkaolej do smażenia
Mięso pokroić na długie paski. Przełożyć do miski, zalać
oliwą i dodać wszystkie
przyprawy, oprócz
słodkiej papryki.
Mięso dokładnie natrzeć i odstawić na noc do lodówki (lub przynajmniej na kilka godzin).
Płatki kukurydziane rozgnieść w woreczku za pomocą wałka. Wysypać do miski i dodać
bułkę tartą, dodać
paprykę słodką i dokładnie wymieszać.
Jajko roztrzepać. Dodać do niego
mięso i odstawić na około 30 minut. Paski
mięsa panierować w płatkach z
bułką i smażyć z obu stron na rumiano na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Nadmiar tłuszczu odsączyć na ręczniku papierowym. Smacznego!