Wykonanie
Tradycyjne gołąbki to czasochłonne danie. Kiedy więc najdzie Was ochota na tę potrawę możecie przygotować ją w szybszy sposób - bez zawijania. Takie gołąbki co prawda smakują zupełnie inaczej od tych tradycyjnych, ale jak dla mnie - równie dobrze. Ja zapiekam je w piekarniku, choć można także dusić je w rondlu. Jeśli jesteście miłośnikami tradycyjnych gołąbków mój przepis możecie znaleźć TUTAJ .
Składniki:500 g
mięsa mielonego wieprzowo-wołowego500 g
kapusty pekińskiej (lub białej)100 g (1 torebka)
ryżu1 duża
cebula2 ząbki
czosnku2
jajka4 łyżki
bułki tartejsól (do smaku)świeżo zmielony
czarny pieprz (do smaku)1 łyżka
majeranku1 łyżka mieszanki
ziół (ja używam
suszonego oregano,
bazylii,
tymianku i cząbru)Sos:400 g
pomidorów z puszki3 łyżki
koncentratu pomidorowego1 łyżeczka
cukru200 ml
wodysól (do smaku)
pieprz (do smaku)Dodatkowo:3 łyżki
mąki (do obtoczenia gołąbków)
olej (do smażenia)
Cebulę posiekać drobno i zarumienić na łyżce
oleju.
Kapustę poszatkować drobno.
Ryż ugotować około 10 minut na półtwardo w osolonym wrzątku. Odcedzić i wystudzić.Wszystkie składniki dodać do
mięsa. Doprawić
solą,
pieprzem,
ziołami i
majerankiem oraz przeciśniętym przez praskę
czosnkiem. Dodać
jajka i
bułkę. Wyrobić na gładką masę. Zwilżonymi dłońmi formować "gołąbki" i obtoczyć je w
mące. Na patelni rozgrzać
olej i obsmażyć gołąbki z każdej strony na złoto. Przełożyć do naczynia.Sos: Wszystkie składniki sosu zmiksować. Przygotowanym sosem zalać gołąbki i wstawić je do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 40 minut. Smacznego!