ßßß Cookit - przepis na Najlepsza zupa grzybowa

Najlepsza zupa grzybowa

nazwa

Wykonanie

Zupa grzybowa to w moim rodzinnym domu jedna z tradycyjnych wigilijnych potraw. W tym czasie jest jednak tyle dań, że grzybowa niknie wśród innych smakowitości. Co innego wczesną jesienią, kiedy świeżych grzybów jest pod dostatkiem i możemy korzystać z tego dobrodziejstwa natury bez limitu. Wtedy grzybowa smakuje wybornie, a zapach roznoszący się po domu w trakcie jej gotowania jest tym, czym zapach świeżo pieczonego chleba w niedzielny poranek. Uwielbiam zapach grzybów, potrawy z grzybami. I choć sama ich nie zbieram i nie mam tyle cierpliwości w ich oczyszczaniu, każdego roku znajdzie się jakaś dobra duszyczka, która podzieli się ze mną koszem leśnych kapeluszy...I tak też było tym razem :)
Składniki:
850 g świeżych, leśnych grzybów (u mnie borowiki, podgrzybki, maślaki itd.)
1 , 5-2 litry domowego rosołu drobiowo-wołowego
3-4 średnie ziemniaki
1 garść suszonych grzybów
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
2 łyżki masła
świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
sól - opcjonalnie (do smaku)
Dodatkow o (do podania):
śmietana 30% lub 18%
Grzyby oczyścić, wymyć w zimnej wodzie i dobrze osuszyć na sicie. Większe pokroić na mniejsze kawałki, małe grzybki pozostawić w całości. Rosół podgrzać, dodać suszone grzyby, ziele angielskie i liście laurowe. Na patelni rozpuścić masło, kiedy się spieni dodać grzyby i podsmażyć na mocnym ogniu do odparowania wody. Smażyć przez ok. 10 minut. Podsmażone grzyby dodać do rosołu i gotować ok. 20 minut. Na patelnie wylać odrobinę rosołu i podgrzać, za pomocą łopatki zebrać z dna patelni "smaki" i przelać do zupy. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Dodać do zupy. Ugotować do miękkości. Gorącą zupę podawać z odrobiną śmietany. Smacznego!
Rady: Rosół drobiowo-wołowy można zastąpić wywarem warzywnym. Należy wtedy ugotować wywar z marchewką, pietruszką, selerem, podpieczoną na gazie cebulą, ząbkiem czosnku, porem, natką pietruszki, lubczykiem oraz solą i pieprzem.
Zupa będzie smaczniejsza, jeśli grzyby (tak jak w przepisie) podsmażymy wcześniej na maśle, na mocnym ogniu.
Wywar będzie bardziej wyrazisty w smaku, jeśli dodamy do niego garść suszonych grzybków (tak jak w przepisie).
Zupę można także zagęścić wodą z mąką - dla mnie jest to niepotrzebne, jeśli mamy dużo grzybów, zupa będzie gęsta i esencjonalna.
Zupę grzybową można też podawać z makaronem np. łazanki.
Źródło:http://kuchniaszerokootwarta.blogspot.com/2014/08/najlepsza-zupa-grzybowa.html