ßßß
Składniki:850 g świeżych, leśnych grzybów (u mnie borowiki, podgrzybki, maślaki itd.)1 , 5-2 litry domowego rosołu drobiowo-wołowego3-4 średnie ziemniaki1 garść suszonych grzybów2 liście laurowe3 ziela angielskie2 łyżki masłaświeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)sól - opcjonalnie (do smaku)Dodatkow o (do podania):śmietana 30% lub 18%Grzyby oczyścić, wymyć w zimnej wodzie i dobrze osuszyć na sicie. Większe pokroić na mniejsze kawałki, małe grzybki pozostawić w całości. Rosół podgrzać, dodać suszone grzyby, ziele angielskie i liście laurowe. Na patelni rozpuścić masło, kiedy się spieni dodać grzyby i podsmażyć na mocnym ogniu do odparowania wody. Smażyć przez ok. 10 minut. Podsmażone grzyby dodać do rosołu i gotować ok. 20 minut. Na patelnie wylać odrobinę rosołu i podgrzać, za pomocą łopatki zebrać z dna patelni "smaki" i przelać do zupy. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Dodać do zupy. Ugotować do miękkości. Gorącą zupę podawać z odrobiną śmietany. Smacznego!Rady: Rosół drobiowo-wołowy można zastąpić wywarem warzywnym. Należy wtedy ugotować wywar z marchewką, pietruszką, selerem, podpieczoną na gazie cebulą, ząbkiem czosnku, porem, natką pietruszki, lubczykiem oraz solą i pieprzem.Zupa będzie smaczniejsza, jeśli grzyby (tak jak w przepisie) podsmażymy wcześniej na maśle, na mocnym ogniu.Wywar będzie bardziej wyrazisty w smaku, jeśli dodamy do niego garść suszonych grzybków (tak jak w przepisie).Zupę można także zagęścić wodą z mąką - dla mnie jest to niepotrzebne, jeśli mamy dużo grzybów, zupa będzie gęsta i esencjonalna.Zupę grzybową można też podawać z makaronem np. łazanki.