ßßß Cookit - przepis na PIERNIK Z MIODEM

PIERNIK Z MIODEM

nazwa

Wykonanie

WILGOTNY
Pozostajemy w temacie pierniczenia. Zakochałam się w tym pierniku w zeszłym roku. Podobnie, jak w przypadku mazurka frangipane według przepisu Zosi Różyckiej i Oli Szwarc, wystarczyło spojrzenie na zdjęcie, by chcieć go zrobić. A kiedy zobaczyłam, że roboty z nim tyle, co nic, wiedziałam, że zagości na mym stole. Jak widzicie wrócił. A to dla niego najlepsza rekomendacja. Jeśli nie macie jeszcze piernika - zróbcie ten. Nie będziecie żałować. Przepis pochodzi z grudniowego Zwierciadła z 2012 roku.
Składniki na keksówkę:
100 g masła
200 g miodu
50 g brązowego cukru
250 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
szczypta soli
2 jaja
100 ml śmietany
po łyżeczce cynamonu, imbiru, kardamonu i zmielonych goździków, szczypta czarnego pieprzu - przyprawy można zastąpić 2 łyżkami przyprawy do piernika - ja w tym roku użyłam swojej domowej
ciemna melasa do polania
Mąkę wymieszać z przyprawami i odstawić. Masło zmiksować z miodem, cukrem i żółtkami. Dodać śmietanę i mąkę z przyprawami. Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać w ciasto. Wyłożyć do podłużnej formy keksowej i piec około godzinę w 175'C. Wystudzone polać ciemną melasą. Smaczności !!
Źródło:http://waniliowysmoczek.blogspot.com/2013/12/wilgotny-szybki-piernik-z-miodem.html