Wykonanie
Z ZIELONYM
KARDAMONEM
Jedne z najlepszych muffinek, jakie udało mi się wyczarować. Wszystko przez kulinarną pomyłkę. Zielony
kardamon ostatnio użyłam do przepysznego ciasta
czekoladowego, stworzonego dla Mojego
Męża na imieninki. Przepis wkrótce. Jednak torcik niespodzianka się skończył, a do nas
mieli dotrzeć kolejni goście. Postanowiłam wiec, że na bazie tamtego ciasta wyczaruję muffinki. Z rozpędu i pośpiechu dodałam do nich podwójną porcję tłuszczu...Cóż,
olej wlany, wylewać nie ma co. Pomieszałam. Będzie, jakie będzie. Wyszło oszałamiająco pyszne. Wilgotne i delikatne ciasto
czekoladowe z oryginalną
pieprzowo-
cytrynową nutą zielonego
kardamonu. Muffinki zniknęły tak szybko, że na rano został mi kęs niedojedzony przez Synka wieczorem, do
kawy... . Polecam Wam gorąco!Muffinki oczywiście lądują w akcji Domi - Muffinkowo III .

Składniki:

suche:2 szklanki
mąki tortowej1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody oczyszczonej1/2 szklanki
brązowego cukru4 ziarna zielonego
kardamonumokre:1/3 kostki
mlecznej margaryny1/3 szklanki
oleju2
jaja1
gorzka czekolada - 100 g1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego1 szklanka
maślankiW garnku z grubym dnem roztapiamy
margarynę wraz z
czekoladą cały czas mieszając, by się nam nie przypaliły. Ściągamy z ognia i zanurzamy garnek w chłodnej wodzie, by masa nam się wystudziła. Musi być letnia.
Mąkę przesiewamy do miski. dodajemy
cukier, proszek i
sodę.
Kardamon rozgniatamy w moździeżu - wyciągamy łupki - po czym rozgniatamy - ale niezbyt drobno ziarenka. Wrzucamy do suchych składników i całość mieszamy.Do wystudzonej
margaryny z
czekoladą, dodajemy zimną
maślankę,
olej, ekstrakt
waniliowy, wbijamy
jajka i wszystko razem łączymy dokładnie ze sobą trzepaczka do jaj.Mokre składniki wlewamy do suchych i mieszamy byle jak, do połączenia się składników. Napełniamy formy do muffinek do 3/4 wysokości i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180-190'c na 20-25 minut. Robimy test patyczkowy. Gotowe wyjmujemy, trzymamy chwilkę w formach, po czym studzimy bez niej na kratce. Smaczności !!!



