Wykonanie
ROLADKIGOTOWANE NA PARZE
Kto powiedział, że dietetyczne jedzenie musi być nudne i niesmaczne. Nikt. Zwłaszcza teraz, kiedy świeżych pysznych
warzyw i owoców mamy pod dostatkiem. Roladki te są zainspirowane przepisem Ani z bloga Dietetycznie Siostro. Robiłam je już w bardzo wielu wersjach - zasada ta sama - z góry dziękuje bardzo Ani za tą inspirację;) (I ogromną motywację do ćwiczeń i w ogóle za wszystko;)). Postaram się Wam z biegiem czasu sprzedawać poszczególne moje osobiste patenty na te roladki:) Dzisiejsza wersja jest taka na czasie :)
Świeży szpinak i
ser żółty - dla liczących kalorie polecam Edam - jedyny
ser dopuszczany przez lekarzy i dietetyków w diecie wątrobowej, z racji niskiej zawartości tłuszczu. Do tego dużo
gałki muszkatołowej. No i gotowanie na parze. Wystarczy jeszcze tylko gotowana
fasolka szparagowa,
młode ziemniaczki i obiad gotowy w 20 minut. Polecam i życzę Smaczności :)
Składniki na 4 porcje:
2
piersi z kurczaka8 listków
świeżego szpinaku4 plasterki
żółtego sera - Edam, Gouda lub jaki macie w lodówce
gałka muszkatołowa - u mnie świeżo
tartasól czosnkowa
pieprzPiersi myjemy i przekrawamy na pół, tak aby powstały nam dwa kotleciki. Na talerzu robimy mieszankę z
pieprzu,
soli czosnkowej i
gałki muszkatołowej - tej ostatniej polecam sporo. Obtaczamy z dwóch stron każdy kotlecik w mieszance. Następnie na każdym układamy po dwa listki
szpinaku, na nich plasterek
żółtego sera i rolujemy całość. Taką gotową roladkę zawijamy w folię aluminiową.
Wszystkie 4 układamy w garnku do gotowania na parze, parowarze czy na sitku nad gotującą się
wodą i przykrywamy. Parujemy około 15-20 minut:) Smaczności !! :)