Wykonanie
Dzisiaj propozycja na pyszny obiadek. Będzie to zapiekanka
makaronowo-szpinakowa. Obiadek na czasie, bo sezon na
szpinak trwa. Danie to jest proste, szybkie w przygotowaniu i zdrowe.
SKŁADNIKI
szpinak świeży albo mrożony;0,5 kg
piersi z kurczka;
serek topiony;
ser żółty;2 ząbki
czosnku;
sól i
pieprz.WYKONANIE
Makaron gotujemy, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy.
Mięso kroimy w kostkę i przesmażamy na
oleju. Dodajemy
szpinak i posiekany
czosnek,
sól i
pieprz. Chwilę wszystko dusimy na patelni. Dosypujemy
makaron i
serek topiony. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i posypujemy
żółtym serem. Zapiekamy około 10-15 minut w temperaturze 160 stopni.*Do mojej zapiekanki użyłam
makaronu Czanieckiego świderki, który wyprodukowany został z semoliny 100%. Do takich potraw sprawdza się znakomicie, bo nie robi się z niego miazga, pozostaje lekko twardy i zachowuje oryginalny kształt. Wysoka jakość produktu i estetyka opakowania zaowocowały zdobyciem wielu nagród, certyfikatów i wyróżnień. Można śmiało powiedzieć, że jest to
makaron z wyższej półki.