ßßß Cookit - przepis na ZAPIEKANKA MAKARONOWO-SZPINAKOWA

ZAPIEKANKA MAKARONOWO-SZPINAKOWA

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj propozycja na pyszny obiadek. Będzie to zapiekanka makaronowo-szpinakowa. Obiadek na czasie, bo sezon na szpinak trwa. Danie to jest proste, szybkie w przygotowaniu i zdrowe.
SKŁADNIKI
szpinak świeży albo mrożony;
0,5 kg piersi z kurczka;
serek topiony;
ser żółty;
2 ząbki czosnku;
sól i pieprz.
WYKONANIE
Makaron gotujemy, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy. Mięso kroimy w kostkę i przesmażamy na oleju. Dodajemy szpinak i posiekany czosnek, sól i pieprz. Chwilę wszystko dusimy na patelni. Dosypujemy makaron i serek topiony. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i posypujemy żółtym serem. Zapiekamy około 10-15 minut w temperaturze 160 stopni.
*Do mojej zapiekanki użyłam makaronu Czanieckiego świderki, który wyprodukowany został z semoliny 100%. Do takich potraw sprawdza się znakomicie, bo nie robi się z niego miazga, pozostaje lekko twardy i zachowuje oryginalny kształt. Wysoka jakość produktu i estetyka opakowania zaowocowały zdobyciem wielu nagród, certyfikatów i wyróżnień. Można śmiało powiedzieć, że jest to makaron z wyższej półki.
Źródło:http://kuchniapachnacabzem.blogspot.com/2013/06/zapiekanka-makaronowo-szpinakowa.html