Wykonanie
Ja użyłam resztek z obiadu z dnia poprzednego (bo dzień wcześniej na obiad były pieczone
udka kurczaka z
kaszą jęczmienną a dodatkowo miałam kilka kilo
kurek i część z nich zesmażałam na
maśle z
cebulką i mroziłam), ale
kaszę można ugotować również jak risotto z
bulionem i wtedy będzie to prawdziwe "kaszotto" - risotto :)Składniki dla 2 osób:1,5 szklanki ugotowanej
kaszy jęczmiennej2 szklanki
kurekcebula2 łyżki
masłaserek Lazur niebieski
sól,
pieprz do smakuNa
maśle podsmażamy
cebulkę, wrzucamy oczyszczone i osuszone
kurki, solimy i
pieprzymy do smaku, smażymy ok. 2-3 minuty (trzeba uważać, bo
kurki twardnieją jak są za długo smażone) na mocnym ogniu, żeby jak najszybciej odparować płyn z
kurek.Wrzucamy
kaszę, pokruszony
ser, smażymy przez maksymalnie minutę, do rozpuszczenia
sera, i nakładamy na talerze.Smacznego!