Wykonanie
Tym razem
drożdżowe. Jako, że w naszym domu pojawił się nowy przyjaciel, który ułatwia życie- czytaj KitchenAid - postanowiłam go wypróbować i zobaczyć, jakżesz to on sobie
daje radę z zagniataniem. Tak więc -
daje i to świetnie
daje, ciasto zostało zagniecione na elastyczny placek w jakieś 2 minuty - coś pięknego!!! Swoją
drogą ciacho pyszne, puszyste, idealne na śniadanie i do
herbatki. Bardzo gorąco polecam, przepis znalazłam u matkiWariatki.
Składniki ( tortownica 25 cm + mała 16 cm ):500g
mąki pszennej42g świeżych
drożdży250 ml
mleka1/3 szklanki
cukru50 g miękkiego
masła1
jajkoszczypta
soliSkładniki na masę
serową:250
serka mascarpone1/4 szklanki
cukru pudru100 g
borówek amerykańskich30 g stopionego
masłaMasło rozpuszczamy z
mlekiem w rondelku, po wystudzeniu dodajemy
cukier i
drożdże ( rozcieramy je ) i odstawiamy na kilka minut, można przykryć folią aluminiową. Następnie do
mąki dodajemy
sól, wbijamy
jajko, dodajemy zaczyn
drożdżowy, wszystko mieszamy i ugniatamy na sprężyste ciasto. Przekładamy do miseczki, nakrywamy ściereczką, odkładamy w ciepłe miejsce i czekamy, aż ciasto podwoi swoją objętość ( ok. godziny)Gdy ciasto nam podrosło wyjmujemy je z miski, następnie przez chwilę je wyrabiamy, podsypujemy stolnicę
mąką i rozwałkowujemy na szeroki prostokąt ( tak aby można było zwinąć ciasto w roladę). Smarujemy roztopionym
masłem,
serek mascarpone mieszamy z
cukrem pudrem, masę rozkładamy równomiernie na rozwałkowanym placku, wykładamy
borówki. Zawijamy w roladę, tniemy na ok. 3cm kawałki.Przekładamy do wcześniej nasmarowanej
masłem formy ( zostawiamy niewielkie przerwy
między różyczkami - ciasto jeszcze urośnie ) kolejny raz przykrywamy ściereczką, odkładamy w ciepłe miejsce i czekamy, aż ciasto podwoi objętość. Smarujemy
masłem. Następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i pieczemy przez około 25- 30 min. Smacznego!!!