ßßß Cookit - przepis na Gnocchi w serowo-szpinakowym sosie

Gnocchi w serowo-szpinakowym sosie

nazwa

Wykonanie

Nie wiem czy znacie ten problem, ale niezależnie jak duży zamrażalnik bym posiadał i tak będzie on wiecznie za mały. Zawsze znajdę coś ciekawego, co mogę zamrozić z różnych powodów, jak na przykład ostatnio dorodną golonkę ze świni rasy puławskiej - nie miałem na nią ochoty natychmiast, a pewnie będę miał jak jej nie będzie w sklepie ;-)
Jako, że całą szufladę zajął czosnek niedźwiedzi, a nastał czas sezonowych warzyw i owoców, koniecznością jest sprzątanie starych zapasów, które w tajemniczy sposób gdzieś się zawieruszyły. Tak trafiłem przypadkowo na kilka porcji szpinaku, które postanowiłem szybko zużyć i to jedna z propozycji ze sprzątającego cyklu...
Składniki (2 porcje):
2 porcje gnocchi (własne lub paczka 500 g świeżych)
200 g szpinaku, mrożonego w liściach (paczka baby szpinaku lub dwie garści świeżego)
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
1 serek topiony, bez dodatków (100 g)
1/2 szklanki mleka
4 łyżki startego parmezanu
oliwa z oliwek - do smażenia
sól, pieprz - do smaku
Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy, na niej zeszklić drobno posiekaną cebulę. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i smażyć minutę. Teraz dodać rozmrożony, lekko przesiekany szpinak i podsmażyć, aż reszta wody z niego odparuje (świeży baby szpinak przesmażyć krótko, aby zmniejszył tylko swoją objętość i "opadł" na patelnię, świeży "dorosły" szpinak przesiekać i postąpić analogicznie jak z baby).
Wlać na patelnię mleko, dodać serek topiony w kawałkach i gotować, aż serek się rozpuści. Następnie dodać parmezan i gotować, aż sos się zredukuje. Doprawić solą i pieprzem.
Gnocchi ugotować wg przepisu na opakowaniu lub według Waszego własnego przepisu na te kluseczki. Po ugotowaniu odcedzić je, umieścić z powrotem w garnku i dodać do nich sos - wymieszać.
Smacznego :-)
Źródło:http://www.facetnatalerzu.pl/2012/05/gnocchi-w-serowo-szpinakowym-sosie.html