Wykonanie
Niebo i Ziemia - Himmel und Erde (Himmel un Ääd). Bardzo znana potrawa w Niemczech i Austrii. Nazwa ma związek ze słowem Apfel -
jabłko. Niebem jest to
jabłko na drzewie, a Ziemią to rosnące pod ziemią, czyli Erdapfel (
ziemniak, dosłownie
jabłko ziemne).Są to po prostu dwa rodzaje puree - ziemniaczane i
jabłkowe. Nie ma zasad odnośnie tego, czy mają one być wymieszane ze sobą przed podaniem. Wersja z gotowym musem jest zwykle jednak mieszana.W Nadrenii, jedzona najczęściej z odpowiednikiem naszej
kaszanki, robiona jest tradycyjnie tylko ze
świeżego jabłka. Chodzi o to, aby
jabłko nie zostało całkowicie rozgniecione i "
jabłkowa" cześć potrawy nie była idealnie gładka. W innych Landach stosuje się często gotowy
mus jabłkowy. W Meklemburgii zamiast
jabłka stosuje się
gruszkę.Potrawa pyszna nawet jako samodzielne danie. Dzięki lekko winnemu smakowi - jest doskonałym dodatkiem do tłustych potraw z
mięs i
podrobów. Pasuje więc do
kaszanki,
wątróbki,
boczku czy też
żeberek.
Składniki (2 osoby):350 g obranych
ziemniaków350 g
jabłka (
winnego)70 g
boczku1 mała
cebulaodrobina
mleka i łyżka
masła do puree ziemniaczanego
sól,
pieprz,
cukier,
gałka muszkatołowa - do smakućwiartka
cytrynyoliwa z oliwek do smażeniado podania tradycyjnie:
kaszanka lub smażona
kiełbasaZiemniaki ugotować w osolonej wodzie.
Jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w drobną kostkę. Skropić
sokiem z cytryny, aby nie ciemniało.
Cebulę pokroić w ósemki, a
boczek w paski.Na patelni rozgrzać
oliwę. Na niej zrumienić
boczek i
cebulę. Dodać
jabłko, podlać odrobinę
wodą i dusić, aż
jabłko zacznie się rozpadać. Rozgnieść je wówczas trochę drewnianą łyżką na patelni. Zasadą jest, aby
jabłko nie było dokładnie rozgniecione jak gotowy mus :-)Jeśli ktoś ma gotowy
mus jabłkowy, może po prostu dać go na patelnie i podgrzać z
boczkiem i
cebulą. Doprawić ewentualnie trochę
cukrem - jeśli
jabłko było bardzo kwaśne.
Ziemniaki odcedzić, dolać odrobinę
mleka i łyżkę
masła, rozgnieść na puree. Doprawić do smaku
gałką muszkatołową,
solą i
pieprzem.Puree ziemniaczane i
jabłkowe podawać obok siebie na talerzu (tak ładniej wygląda) lub wymieszać ze sobą przed nałożeniem.Jak wcześniej wspomniałem podawać ze smażoną
kaszanką, smażoną
kiełbasą lub z czym tam chcecie.Smacznego :-)Entuzjastów
ziemniaków zapraszam również na Lepenice -
ziemniaki z
kiszoną kapustą i
boczkiem