ßßß Cookit - przepis na Himmel und Erde - puree ziemniaczano-jabłkowe

Himmel und Erde - puree ziemniaczano-jabłkowe

nazwa

Wykonanie

Niebo i Ziemia - Himmel und Erde (Himmel un Ääd). Bardzo znana potrawa w Niemczech i Austrii. Nazwa ma związek ze słowem Apfel - jabłko. Niebem jest to jabłko na drzewie, a Ziemią to rosnące pod ziemią, czyli Erdapfel (ziemniak, dosłownie jabłko ziemne).
Są to po prostu dwa rodzaje puree - ziemniaczane i jabłkowe. Nie ma zasad odnośnie tego, czy mają one być wymieszane ze sobą przed podaniem. Wersja z gotowym musem jest zwykle jednak mieszana.
W Nadrenii, jedzona najczęściej z odpowiednikiem naszej kaszanki, robiona jest tradycyjnie tylko ze świeżego jabłka. Chodzi o to, aby jabłko nie zostało całkowicie rozgniecione i "jabłkowa" cześć potrawy nie była idealnie gładka. W innych Landach stosuje się często gotowy mus jabłkowy. W Meklemburgii zamiast jabłka stosuje się gruszkę.
Potrawa pyszna nawet jako samodzielne danie. Dzięki lekko winnemu smakowi - jest doskonałym dodatkiem do tłustych potraw z mięs i podrobów. Pasuje więc do kaszanki, wątróbki, boczku czy też żeberek.
Składniki (2 osoby):
350 g obranych ziemniaków
350 g jabłka (winnego)
70 g boczku
1 mała cebula
odrobina mleka i łyżka masła do puree ziemniaczanego
sól, pieprz, cukier, gałka muszkatołowa - do smaku
ćwiartka cytryny
oliwa z oliwek do smażenia
do podania tradycyjnie: kaszanka lub smażona kiełbasa
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie.
Jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w drobną kostkę. Skropić sokiem z cytryny, aby nie ciemniało. Cebulę pokroić w ósemki, a boczek w paski.
Na patelni rozgrzać oliwę. Na niej zrumienić boczek i cebulę. Dodać jabłko, podlać odrobinę wodą i dusić, aż jabłko zacznie się rozpadać. Rozgnieść je wówczas trochę drewnianą łyżką na patelni. Zasadą jest, aby jabłko nie było dokładnie rozgniecione jak gotowy mus :-)
Jeśli ktoś ma gotowy mus jabłkowy, może po prostu dać go na patelnie i podgrzać z boczkiem i cebulą. Doprawić ewentualnie trochę cukrem - jeśli jabłko było bardzo kwaśne.
Ziemniaki odcedzić, dolać odrobinę mleka i łyżkę masła, rozgnieść na puree. Doprawić do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
Puree ziemniaczane i jabłkowe podawać obok siebie na talerzu (tak ładniej wygląda) lub wymieszać ze sobą przed nałożeniem.
Jak wcześniej wspomniałem podawać ze smażoną kaszanką, smażoną kiełbasą lub z czym tam chcecie.
Smacznego :-)
Entuzjastów ziemniaków zapraszam również na Lepenice - ziemniaki z kiszoną kapustą i boczkiem
Źródło:http://www.facetnatalerzu.pl/2012/03/niebo-i-ziemia-czyli-himmel-und-erde.html