ßßß Cookit - przepis na Muffinki à la Focaccia

Muffinki à la Focaccia

nazwa

Wykonanie

Stanowiąca świetną przekąskę mała wariacja na temat focacci,. Muffinki tak mi posmakowały, że wkrótce wezmę się za klasyczną wersję tego pieczywa.
Składniki (12 muffinek):
400 g mąki pszennej
22 g świeżych drożdży
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
ok. 200 ml letniej wody
oregano
rozmaryn
1 ząbek czosnku
opcjonalnie - kilkanaście czarnych oliwek, suszone pomidory
oliwa z oliwek
Z mąki, drożdży, soli, cukru i wody wyrobić gładkie ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30-40 minut.
Piekarnik nagrzać do temperatury 220 stopni (górna i dolna grzałka). Blaszkę do muffinek wysmarować oliwą - nie stosować papilotek.
Z oliwy, przeciśniętego czosnku i ziół przygotować marynatę. Ciasto podzielić na 12 równych części, uformować kulki i umieścić w gniazdach na blaszce. Do babeczek można powciskać oliwki lub pomidorki. Odstawić przykryte na 5 minut. Posmarować obficie muffinki marynatą i wstawić do pieca. Piec 10-12 minut, aż się lekko zrumienią. Potem wyłączyć piekarnik, otworzyć drzwiczki i zostawić je jeszcze na 5 minut w piekarniku.
Te muffinki, podobnie jak focaccia, zdecydowanie najlepsze są na ciepło. Świetnie smakują z marynowanym camembertem, maczane w aromatycznej marynacie. Na drugi dzień zrobiłem sobie z nich po prostu kanapkę. Bardzo smakowita.
Smacznego :-)
Źródło:http://www.facetnatalerzu.pl/2012/03/muffinki-la-focaccia.html