ßßß
Składniki (12 muffinek):400 g mąki pszennej22 g świeżych drożdży1 łyżeczka soli1 łyżeczka cukruok. 200 ml letniej wodyoreganorozmaryn1 ząbek czosnkuopcjonalnie - kilkanaście czarnych oliwek, suszone pomidoryoliwa z oliwekZ mąki, drożdży, soli, cukru i wody wyrobić gładkie ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30-40 minut.Piekarnik nagrzać do temperatury 220 stopni (górna i dolna grzałka). Blaszkę do muffinek wysmarować oliwą - nie stosować papilotek.Z oliwy, przeciśniętego czosnku i ziół przygotować marynatę. Ciasto podzielić na 12 równych części, uformować kulki i umieścić w gniazdach na blaszce. Do babeczek można powciskać oliwki lub pomidorki. Odstawić przykryte na 5 minut. Posmarować obficie muffinki marynatą i wstawić do pieca. Piec 10-12 minut, aż się lekko zrumienią. Potem wyłączyć piekarnik, otworzyć drzwiczki i zostawić je jeszcze na 5 minut w piekarniku.Te muffinki, podobnie jak focaccia, zdecydowanie najlepsze są na ciepło. Świetnie smakują z marynowanym camembertem, maczane w aromatycznej marynacie. Na drugi dzień zrobiłem sobie z nich po prostu kanapkę. Bardzo smakowita.Smacznego :-)