Wykonanie
Stanowiąca świetną przekąskę mała wariacja na temat focacci,. Muffinki tak mi posmakowały, że wkrótce wezmę się za klasyczną wersję tego
pieczywa.
Składniki (12 muffinek):400 g
mąki pszennej22 g świeżych
drożdży1 łyżeczka
soli1 łyżeczka
cukruok. 200 ml letniej
wodyoreganorozmaryn1 ząbek
czosnkuopcjonalnie - kilkanaście czarnych
oliwek,
suszone pomidoryoliwa z oliwekZ
mąki,
drożdży,
soli,
cukru i
wody wyrobić gładkie ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30-40 minut.Piekarnik nagrzać do temperatury 220 stopni (górna i dolna grzałka). Blaszkę do muffinek wysmarować
oliwą - nie stosować papilotek.Z
oliwy, przeciśniętego
czosnku i
ziół przygotować marynatę. Ciasto podzielić na 12 równych części, uformować kulki i umieścić w gniazdach na blaszce. Do babeczek można powciskać
oliwki lub
pomidorki. Odstawić przykryte na 5 minut. Posmarować obficie muffinki marynatą i wstawić do pieca. Piec 10-12 minut, aż się lekko zrumienią.
Potem wyłączyć piekarnik, otworzyć drzwiczki i zostawić je jeszcze na 5 minut w piekarniku.Te muffinki, podobnie jak focaccia, zdecydowanie najlepsze są na ciepło. Świetnie smakują z marynowanym
camembertem, maczane w aromatycznej marynacie. Na drugi dzień zrobiłem sobie z nich po prostu kanapkę. Bardzo smakowita.Smacznego :-)