Wykonanie
Bardzo smaczne i niezwykle energetyczne śniadanie. Nie tylko pod względem kaloryczności, ale także czasu, w jakim gwarantuje nam energię i sytość. Pyszna i jędrna
roszponka, pachnący
pomidor i zapieczony, rozpływający się
ser camembert...
Składniki (1 porcja):1
serek camembert1 małe
jajkogarść
roszponki1/2
pomidora1/2
ogórkaoliwa z oliwekulubione
zioła (użyłem zieloną czubricę)
sól,
pieprz - do smakuPiekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.
Pomidor pokroić na cząstki,
ogórek na kawałki,
roszponkę umyć i odwirować (osuszyć).Z
sera delikatnie odciąć górną warstwę porostu pleśniowego, tak aby widzieć dokładnie jego wnętrze. Łyżeczką ostrożnie (aby nie uszkodzić brzegów
serka) wykroić tyle
sera z wnętrza, aby zrobić miejsce dla wbitego
jajka.
Ser umieścić w naczyniu żaroodpornym, powstały w
serze "krater" posypać
ziołami, wbić w niego
jajo i piec w piekarniku ok 10-15 minut (dopóki
jajko się odpowiednio nie zetnie).Na talerzu ułożyć
sałatę, na nią upieczony
ser, obok
pomidory i
ogórki.
Jajko przyprawić
solą i
pieprzem - do smaku. Wszystko delikatnie skropić
oliwą. Smacznego :-)Zapraszam również na
sałatkę z
rukolą i
camembert .