ßßß
Składniki (1 porcja):1 serek camembert1 małe jajkogarść roszponki1/2 pomidora1/2 ogórkaoliwa z oliwekulubione zioła (użyłem zieloną czubricę)sól, pieprz - do smakuPiekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.Pomidor pokroić na cząstki, ogórek na kawałki, roszponkę umyć i odwirować (osuszyć).Z sera delikatnie odciąć górną warstwę porostu pleśniowego, tak aby widzieć dokładnie jego wnętrze. Łyżeczką ostrożnie (aby nie uszkodzić brzegów serka) wykroić tyle sera z wnętrza, aby zrobić miejsce dla wbitego jajka. Ser umieścić w naczyniu żaroodpornym, powstały w serze "krater" posypać ziołami, wbić w niego jajo i piec w piekarniku ok 10-15 minut (dopóki jajko się odpowiednio nie zetnie).Na talerzu ułożyć sałatę, na nią upieczony ser, obok pomidory i ogórki. Jajko przyprawić solą i pieprzem - do smaku. Wszystko delikatnie skropić oliwą. Smacznego :-)Zapraszam również na sałatkę z rukolą i camembert .