Wykonanie
Gdy tylko robi się tak ciepło jak teraz w moim domu nastaje sezon na kanapki. Jest on nieodłącznie związany z ruchem na świeżym powietrzu - z rowerowymi wycieczkami, wędrówkami po górach. Nie ma nic lepszego niż pyszna, domowa kanapka schowana w rowerowej sakwie i czekająca tylko na pierwszy przystanek... Chociaż to pewnie ja czekam bardziej :-)Oczywiście nie piekę po dwie bułeczki więc
pieczywo, mimo iż je mrożę, zawędrowuje również do innych posiłków, bywa śniadaniem, a nawet obiadem. Poniżej z zamysłu domowa wersja ciabattowej kanapki, chociaż nic nie stoi na przeszkodzie, aby ją nakryć i wziąć ze sobą na wycieczkę, czy do pracy!

Składniki (4 kanapki):1 ciabatta (wg mojego przepisu ma długość ok. 30 cm)1 opakowanie
łososia wędzonego (100 g)1
cykoria1
cukiniakilkanaście
pomidorków koktajlowych1 opakowanie
twarożku koziego1
cebula czerwonagałązka
koperkusól,
pieprz - do smakusos: 1 łyżeczka
chrzanu, 3 łyżki
majonezu, 1 łyżka
soku z cytryny
Ciabattę przekroić wzdłuż na dwie, długie kromki, następnie każdą z nich na połowę.
Pieczywo podpiec na patelni grillowej lub w piekarniku.
Cukinię pokroić wzdłuż w plastry grubości 3 mm i podsmażyć na patelni grillowej zwilżonej
oliwą.
Pomidorki pokroić w plasterki,
cebulę w krążki. Na
pieczywie ułożyć liście
cykorii, grillowaną
cukinię,
pomidorki,
serek kozi, kawałki
wędzonego łososia. Na wierzchu ułożyć krążki
cebuli, okrasić sosem i przystroić
koperkiem. Ewentualnie do smaku doprawić
solą i
pieprzem.Smacznego :-)Wkrótce kolejne kanapki, a teraz zapraszam do upieczenia ciabatty wg TEGO przepisu.