ßßß Cookit - przepis na Grillowana ciabatta z łososiem

Grillowana ciabatta z łososiem

nazwa

Wykonanie

Gdy tylko robi się tak ciepło jak teraz w moim domu nastaje sezon na kanapki. Jest on nieodłącznie związany z ruchem na świeżym powietrzu - z rowerowymi wycieczkami, wędrówkami po górach. Nie ma nic lepszego niż pyszna, domowa kanapka schowana w rowerowej sakwie i czekająca tylko na pierwszy przystanek... Chociaż to pewnie ja czekam bardziej :-)
Oczywiście nie piekę po dwie bułeczki więc pieczywo, mimo iż je mrożę, zawędrowuje również do innych posiłków, bywa śniadaniem, a nawet obiadem. Poniżej z zamysłu domowa wersja ciabattowej kanapki, chociaż nic nie stoi na przeszkodzie, aby ją nakryć i wziąć ze sobą na wycieczkę, czy do pracy!
Składniki (4 kanapki):
1 ciabatta (wg mojego przepisu ma długość ok. 30 cm)
1 opakowanie łososia wędzonego (100 g)
1 cykoria
1 cukinia
kilkanaście pomidorków koktajlowych
1 opakowanie twarożku koziego
1 cebula czerwona
gałązka koperku
sól, pieprz - do smaku
sos: 1 łyżeczka chrzanu, 3 łyżki majonezu, 1 łyżka soku z cytryny
Ciabattę przekroić wzdłuż na dwie, długie kromki, następnie każdą z nich na połowę. Pieczywo podpiec na patelni grillowej lub w piekarniku.
Cukinię pokroić wzdłuż w plastry grubości 3 mm i podsmażyć na patelni grillowej zwilżonej oliwą. Pomidorki pokroić w plasterki, cebulę w krążki. Na pieczywie ułożyć liście cykorii, grillowaną cukinię, pomidorki, serek kozi, kawałki wędzonego łososia. Na wierzchu ułożyć krążki cebuli, okrasić sosem i przystroić koperkiem. Ewentualnie do smaku doprawić solą i pieprzem.
Smacznego :-)
Wkrótce kolejne kanapki, a teraz zapraszam do upieczenia ciabatty wg TEGO przepisu.
Źródło:http://www.facetnatalerzu.pl/2012/05/grillowana-ciabatta-z-lososiem.html