ßßß Cookit - przepis na Krem z fenkuła

Krem z fenkuła

nazwa

Wykonanie

Bardzo lubię koper włoski, ale często mam problem co z niego zrobić. Sałatki i różne "duszone" potrawy mi się przejadły, wiec czemu nie spróbować zupki. Mocno orzeźwiający i w miarę dietetyczny krem (dzięki zastosowaniu mleka zamiast śmietany). Spróbujcie, bo naprawę warto.
Składniki (2 porcje):
150 g bulwy kopru włoskiego - fenkuła
1/2 pora, tylko biała cześć
1 łodyga selera naciowego
1 średni ziemniak
20 g masła
250 ml mleka
250 ml bulionu warzywnego
1 jajko
2 łyżki parmezanu, startego
sól, pieprz - do smaku
Koper, seler, por i ziemniaka pokroić w średnią kostkę. Podsmażyć w garnku, na maśle, na średnim ogniu ok. 5 minut. Wlać do garnka mleko i często mieszając (aby mleko się nie przypaliło i nie wykipiało) gotować 15 minut. Następnie dolać bulion i gotować kolejny kwadrans. Gdy warzywa będą już miękkie ściągnąć garnek z palnika i chwilkę ostudzić. Zmiksować za pomocą żyrafy lub malaksera, doprawić solą i pieprzem.
Jajko delikatnie roztrzepać i dodać do zupy, parmezan również. Zupę zagotować.
Podawać w miseczkach - samą, w towarzystwie świeżych ziół (ja podałem z rzeżuchą), z grzankami lub groszkiem ptysiowym - jak kto lubi.
Smacznego :-)
Wielbicielom kremowych zup polecam również:
Zupa marchewkowa z miodem i imbirem
Krem z cukinii
Krem z czosnku niedźwiedziego
Marchewkowy krem z imbirem
Pomidorowy krem z gorgonzolą
Kalafiorowy krem z brokułami
Kremową, berlińską kartoflankę
Krem z dyni
Źródło:http://www.facetnatalerzu.pl/2012/04/krem-z-fenkula.html