ßßß
Składniki (2-3 porcje):200 g ryby wędzonej na ciepło ze skórą i ośćmi (polecam łupacza, trewala, karmazyna, dorsza)400 ml bulionu warzywnego1 duży por250 g ziemniaków, obranych i pokrojonych w 5mm kostkę2 łyżki śmietany (gęstej, tłustej)masło do smażeniasól, czarny pieprz - do smakuposiekana natka pietruszki - do podania
Zagotować bulion z rybą, a gdy ten zawrze wyciągnąć rybę. Garnek zestawić z palnika.Gdy ryba przestygnie obrać ją ze skóry i ości, podzielić na kawałki.Pokrojonego na cienkie półplasterki pora poddusić na maśle, na małym ogniu, aż zmięknie. Dodać ziemniaki i przecedzony bulion, zagotować. Dusić, aż ziemniaki zmiękną (ok. 10 minut). Zestawić z palnika i chwilkę przestudzić, dodać zahartowaną śmietanę i kawałki ryby, chwilkę podgrzać, doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.Podawać z posiekaną natką pietruszki.Smacznego :-)Inspiracja: Three Good Things