ßßß Cookit - przepis na Zupa porowo-ziemniaczana z wędzonym trewalem

Zupa porowo-ziemniaczana z wędzonym trewalem

nazwa

Wykonanie

Ta zupa to moja świąteczna propozycja. Takie połączenie wiosennych smaków delikatnego pora i ryby, która to być może pasuje bardziej do Bożego Narodzenia. W sumie jak patrzę na śnieżycę za oknem to sam mam już wątpliwości jakie święta właśnie mamy :-)
W Szkocji zupa ta znana jest jako cullen skink i robiona jest z wędzonego łupacza, ziemniaków i cebuli lub pora. Oczywiście nie istnieje jedyna słuszna receptura tego dania i bulion zastępowany bywa mlekiem, tłusta śmietana kwaśną . Zupa podawana jest jako typowy jednogarnkowiec (jak u mnie) albo w formie kremu. Wykańczana jest sokiem z cytryny lub limonki, podawana z posiekaną pietruszką lub cienkim szczypiorkiem.
Gorąco polecam spożywanie tej wspaniale aromatycznej poprawy w towarzystwie świeżego pieczywa na przykład chleba ziemniaczanego lub bagietki .
Składniki (2-3 porcje):
200 g ryby wędzonej na ciepło ze skórą i ośćmi (polecam łupacza, trewala, karmazyna, dorsza)
400 ml bulionu warzywnego
1 duży por
250 g ziemniaków, obranych i pokrojonych w 5mm kostkę
2 łyżki śmietany (gęstej, tłustej)
masło do smażenia
sól, czarny pieprz - do smaku
posiekana natka pietruszki - do podania
Zagotować bulion z rybą, a gdy ten zawrze wyciągnąć rybę. Garnek zestawić z palnika.
Gdy ryba przestygnie obrać ją ze skóry i ości, podzielić na kawałki.
Pokrojonego na cienkie półplasterki pora poddusić na maśle, na małym ogniu, aż zmięknie. Dodać ziemniaki i przecedzony bulion, zagotować. Dusić, aż ziemniaki zmiękną (ok. 10 minut). Zestawić z palnika i chwilkę przestudzić, dodać zahartowaną śmietanę i kawałki ryby, chwilkę podgrzać, doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Podawać z posiekaną natką pietruszki.
Smacznego :-)
Inspiracja: Three Good Things
Źródło:http://www.facetnatalerzu.pl/2013/03/zupa-porowo-ziemniaczana-z-wedzona-ryba.html