ßßß Cookit - przepis na Zupa czosnkowa po gospodarsku - hospodská česnečka

Zupa czosnkowa po gospodarsku - hospodská česnečka

nazwa

Wykonanie

Dopadło mnie przeziębienie, więc kulinarna odpowiedź mogła być tylko jedna. Zupa czosnkowa. A jaka? Na bogato, w czesko-słowackiej, gospodarskiej wersji. Antybiotyk, grzaniec i wyżerka w jednym.
Po raz pierwszy uratowała zdrowie na Słowacji. Nic nie skutkowało, a ona dała radę. Od tej pory towarzyszy mi w chwilach niedoli ;-) I działa...
Zarówno Czesi jak i Słowacy zajadają się nią w kilku wersjach. Począwszy od czystego bulionu z czosnkiem, przez wersję z szynką i serem, serem i grzankami, ziemniakami, a skończywszy na wersji z dodatkiem surowego jajka. Rzadziej spotyka się również wersje kremowe.
Ja lubię ją w wersji przezroczystej, bez jajka, ale z serem i grzankami koniecznie. Tym bardziej jak jestem chory, muszę sobie dogadzać :-)
Składniki (4 porcje):
1,2 l bulionu drobiowego (najlepiej domowego rosołu)
8 średnich ząbków czosnku
1 cebula
2 średnie ziemniaki
50 g wędzonki (boczek, szynka lub kiełbasa - wędzone)
1 łyżka masła
1 łyżeczka majeranku
sól, pieprz - do smaku
grzanki, ser żółty (120 g) - do podania
opcjonalnie szczypta mielonego kminku
Cebulę i wędzonkę pokroić w drobną kostkę (ja dodałem kiełbasę czosnkową, żeby mi się smaki nie mieszały). Podsmażyć na maśle, aż cebula się zeszkli. Zalać bulionem, dodać przeciśnięty przez praskę (lub starty) czosnek i zagotować. Jeśli chcemy, aby zupa miała walory lecznicze to w tym momencie dodajemy 2/3 czosnku, a resztę tuż przed podaniem - trochę więcej witaminek zostanie zachowanych.
Gdy bulion zawrze, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować na średnim ogniu ok. 10 minut, aż ziemniaki zmiękną. Pod koniec gotowania doprawić solą, pieprzem i majerankiem (ewentualnie kminkiem).
Grzanki i ser żółty (pokrojony w drobną kostkę) umieścić w miseczkach i zalać gorącą zupą. Nie powinno się sera trzeć, bo zlepi ziemniaki z grzankami i będziemy mieli na talerzu serowy placek. W wersji bez ziemniaków nie ma to już większego znaczenia.
Czesi używają sera Eidam . Nie jest on identyczny jak nasz edamski, jest bardziej "gumiaty". Używany jest przede wszystkim do smażenia w panierce. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby użyć bardziej aromatycznych serów - cheddar, gruyère. W wersji hardcore do talerza z zupą dodawane jest jeszcze roztrzepane, surowe jajko.
Łakomczuchom smacznego, a chorym na zdrowie :-)
Lubisz zupy??? Na pewno nie zawiodą Cię moje propozycje:
Aromatyczna, sycąca, meksykańska zupa z pomidorów i fasoli
Andaluzyjskie Gazpacho - doskonały letni chłodnik
Mulligatawny z kurczaka - odrobina Indii w Europie
Gulyásleves - zupa gulaszowa najlepsza na świecie
Anatolijska zupa z kurczaka - Turcja na naszym stole
Kokosowa zupa z czerwonej soczewicy
Zelnice, czyli pyszny kapuśniak po czesku
Źródło:http://www.facetnatalerzu.pl/2012/03/zupa-czosnkowa-po-gospodarsku-hospodska.html