Wykonanie
Dopadło mnie przeziębienie, więc kulinarna odpowiedź mogła być tylko jedna. Zupa czosnkowa. A jaka? Na bogato, w czesko-słowackiej, gospodarskiej wersji. Antybiotyk, grzaniec i wyżerka w jednym.Po raz pierwszy uratowała zdrowie na Słowacji. Nic nie skutkowało, a ona dała radę. Od tej
pory towarzyszy mi w chwilach niedoli ;-) I działa...Zarówno Czesi jak i Słowacy zajadają się nią w kilku wersjach. Począwszy od czystego
bulionu z
czosnkiem, przez wersję z
szynką i
serem,
serem i grzankami,
ziemniakami, a skończywszy na wersji z dodatkiem surowego
jajka. Rzadziej spotyka się również wersje kremowe.Ja lubię ją w wersji przezroczystej, bez
jajka, ale z
serem i grzankami koniecznie. Tym bardziej jak jestem chory, muszę sobie dogadzać :-)
Składniki (4 porcje):1,2 l
bulionu drobiowego (najlepiej domowego rosołu)8 średnich ząbków
czosnku1
cebula2 średnie
ziemniaki50 g wędzonki (
boczek,
szynka lub
kiełbasa - wędzone)1 łyżka
masła1 łyżeczka
majerankusól,
pieprz - do smakugrzanki,
ser żółty (120 g) - do podaniaopcjonalnie szczypta mielonego
kminkuCebulę i wędzonkę pokroić w drobną kostkę (ja dodałem
kiełbasę czosnkową, żeby mi się smaki nie mieszały). Podsmażyć na
maśle, aż
cebula się zeszkli. Zalać
bulionem, dodać przeciśnięty przez praskę (lub starty)
czosnek i zagotować. Jeśli chcemy, aby zupa miała walory lecznicze to w tym momencie dodajemy 2/3
czosnku, a resztę tuż przed podaniem - trochę więcej witaminek zostanie zachowanych.Gdy
bulion zawrze, dodać pokrojone w kostkę
ziemniaki i gotować na średnim ogniu ok. 10 minut, aż
ziemniaki zmiękną. Pod koniec gotowania doprawić
solą,
pieprzem i
majerankiem (ewentualnie
kminkiem).Grzanki i
ser żółty (pokrojony w drobną kostkę) umieścić w miseczkach i zalać gorącą zupą. Nie powinno się
sera trzeć, bo zlepi
ziemniaki z grzankami i będziemy
mieli na talerzu
serowy placek. W wersji bez
ziemniaków nie ma to już większego znaczenia.Czesi używają
sera Eidam . Nie jest on identyczny jak nasz edamski, jest bardziej "gumiaty". Używany jest przede wszystkim do smażenia w panierce. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby użyć bardziej
aromatycznych serów -
cheddar, gruyère. W wersji hardcore do talerza z zupą dodawane jest jeszcze roztrzepane, surowe
jajko.Łakomczuchom smacznego, a chorym na zdrowie :-)Lubisz zupy??? Na pewno nie zawiodą Cię moje propozycje:Aromatyczna, sycąca, meksykańska zupa z
pomidorów i
fasoliAndaluzyjskie Gazpacho - doskonały letni chłodnikMulligatawny z
kurczaka - odrobina Indii w EuropieGulyásleves - zupa gulaszowa najlepsza na świecieAnatolijska zupa z
kurczaka - Turcja na naszym
stoleKokosowa zupa z
czerwonej soczewicyZelnice, czyli pyszny kapuśniak po czesku