ßßß
Składniki:5 średnich pomidorów1 puszka pomidorów, w całości2 ząbki czosnku3 kromki białego, pszennego pieczywa (bez skórki) - np. weka1 ogórek sałatkowy1 papryka (zielona lub czerwona)2 łyżki octu z sherry6 łyżek oliwy z oliwek Monini GranFruttato200 ml bulionu z warzywsól, pieprz - do smakudodatki do podania: do wyboru, posiekane - jajko na twardo, papryka lub szynka; świeże pszenne pieczywo pokrojone w kostkęPieczywo pokroić w kawałki i zalać je wodą na kwadrans, aby dokładnie namokły. Świeże i puszkowe pomidory wyfiletować (pozbawić skórki i pestek), ogórek obrać, pozbawić pestek i pokroić w kawałki. Czosnek przecisnąć przez praskę, paprykę pokroić w kostkę.W malakserze (blenderze) umieścić odsączony chleb, pomidory, ogórek i paprykę. Dodać ocet, oliwę i zacząć miksować. Miksując dodawać powoli bulion, do uzyskania odpowiedniej kremowej konsystencji. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Gotową zupę umieścić na dwie godziny w lodówce.Podawać w miseczkach w towarzystwie ulubionych dodatków, które każdy sam wrzuci sobie do chłodnika.Smacznego :-)Lubisz zupy??? Na pewno nie zawioda Cie moje propozycje:Aromatyczna, sycąca, meksykańska zupa z pomidorów i fasoliMulligatawny z kurczaka - odrobina Indii w EuropieGulyásleves - zupa gulaszowa najlepsza na świecieAnatolijska zupa z kurczaka - Turcja na naszym stoleZupa czosnkowa po gospodarsku - na przeziębienie w sam razKokosowa zupa z czerwonej soczewicyZelnice, czyli pyszny kapuśniak po czesku