Wykonanie
Gazpacho to znany na całym świecie hiszpański chłodnik warzywny. To doskonały pomył na gorące letnie dni i spożytkowanie pachnących aromatycznych
pomidorów, bomba witaminowa i spora ilość błonnika.W oryginalnej wersji konsystencją zupy sterujemy dodając odpowiednią, sporą ilość jak najlepszej
oliwy z oliwek. U mnie część
oliwy zastąpiłem
wodą - zupa jest bardziej dietetyczna, ale nie straciła nic ze swojej treściwości.
Składniki:5 średnich
pomidorów1 puszka
pomidorów, w całości2 ząbki
czosnku3 kromki białego,
pszennego pieczywa (bez skórki) - np. weka1
ogórek sałatkowy1
papryka (zielona lub czerwona)2 łyżki
octu z
sherry6 łyżek
oliwy z oliwek Monini GranFruttato200 ml
bulionu z warzyw
sól,
pieprz - do smakudodatki do podania: do wyboru, posiekane -
jajko na twardo,
papryka lub
szynka; świeże
pszenne pieczywo pokrojone w kostkę
Pieczywo pokroić w kawałki i zalać je
wodą na kwadrans, aby dokładnie namokły. Świeże i puszkowe
pomidory wyfiletować (pozbawić skórki i pestek),
ogórek obrać, pozbawić pestek i pokroić w kawałki.
Czosnek przecisnąć przez praskę,
paprykę pokroić w kostkę.W malakserze (blenderze) umieścić odsączony
chleb,
pomidory,
ogórek i
paprykę. Dodać
ocet,
oliwę i zacząć miksować. Miksując dodawać powoli
bulion, do uzyskania odpowiedniej kremowej konsystencji. Doprawić
solą i
pieprzem do smaku. Gotową zupę umieścić na dwie godziny w lodówce.Podawać w miseczkach w towarzystwie ulubionych dodatków, które każdy sam wrzuci sobie do chłodnika.Smacznego :-)Lubisz zupy??? Na pewno nie zawioda Cie moje propozycje:Aromatyczna, sycąca, meksykańska zupa z
pomidorów i
fasoliMulligatawny z
kurczaka - odrobina Indii w EuropieGulyásleves - zupa gulaszowa najlepsza na świecieAnatolijska zupa z
kurczaka - Turcja na naszym
stoleZupa czosnkowa po gospodarsku - na przeziębienie w sam razKokosowa zupa z
czerwonej soczewicyZelnice, czyli pyszny kapuśniak po czesku