ßßß Cookit - przepis na Andaluzyjskie Gazpacho

Andaluzyjskie Gazpacho

nazwa

Wykonanie

Gazpacho to znany na całym świecie hiszpański chłodnik warzywny. To doskonały pomył na gorące letnie dni i spożytkowanie pachnących aromatycznych pomidorów, bomba witaminowa i spora ilość błonnika.
W oryginalnej wersji konsystencją zupy sterujemy dodając odpowiednią, sporą ilość jak najlepszej oliwy z oliwek. U mnie część oliwy zastąpiłem wodą - zupa jest bardziej dietetyczna, ale nie straciła nic ze swojej treściwości.
Składniki:
5 średnich pomidorów
1 puszka pomidorów, w całości
2 ząbki czosnku
3 kromki białego, pszennego pieczywa (bez skórki) - np. weka
1 ogórek sałatkowy
1 papryka (zielona lub czerwona)
2 łyżki octu z sherry
6 łyżek oliwy z oliwek Monini GranFruttato
200 ml bulionu z warzyw
sól, pieprz - do smaku
dodatki do podania: do wyboru, posiekane - jajko na twardo, papryka lub szynka; świeże pszenne pieczywo pokrojone w kostkę
Pieczywo pokroić w kawałki i zalać je wodą na kwadrans, aby dokładnie namokły. Świeże i puszkowe pomidory wyfiletować (pozbawić skórki i pestek), ogórek obrać, pozbawić pestek i pokroić w kawałki. Czosnek przecisnąć przez praskę, paprykę pokroić w kostkę.
W malakserze (blenderze) umieścić odsączony chleb, pomidory, ogórek i paprykę. Dodać ocet, oliwę i zacząć miksować. Miksując dodawać powoli bulion, do uzyskania odpowiedniej kremowej konsystencji. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Gotową zupę umieścić na dwie godziny w lodówce.
Podawać w miseczkach w towarzystwie ulubionych dodatków, które każdy sam wrzuci sobie do chłodnika.
Smacznego :-)
Lubisz zupy??? Na pewno nie zawioda Cie moje propozycje:
Aromatyczna, sycąca, meksykańska zupa z pomidorów i fasoli
Mulligatawny z kurczaka - odrobina Indii w Europie
Gulyásleves - zupa gulaszowa najlepsza na świecie
Anatolijska zupa z kurczaka - Turcja na naszym stole
Zupa czosnkowa po gospodarsku - na przeziębienie w sam raz
Kokosowa zupa z czerwonej soczewicy
Zelnice, czyli pyszny kapuśniak po czesku
Źródło:http://www.facetnatalerzu.pl/2012/07/andaluzyjskie-gazpacho.html