Wykonanie
Już dawno polowałam na przegrzebki ...tylko za każdym razem ich cena mnie odstraszała.Pamiętam jak spróbowałam ich pierwszy raz .... delikatne
mięsko, bardziej zwarte niż tradycyjnej
ryby. Ale wyobraźcie sobie ich degustację na 99 piętrze wieżowca w eleganckiej restauracji, gdzie nastrój dodatkowo eksponują świeczki na każdym stoliku. Reasumując .... były pyszne ... i myślę że moje dzisiaj przygotowane też są, więc widelce w ruch ... ;)Składniki (2porcje):6 przegrzebek2 ząbki
czosnku5 łyżeczek świeżej
kolendrysól,
pieprzkilka łyżek
oliwyWykonanie:Przegrzebki osuszyć i oprószyć delikatnie
solą i
pieprzem.
Kolendrę posiekać drobno i odstawić, po czym pokroić drobniutko
czosnek. Na patelni rozgrzać
oliwę, wrzucić
czosnek i 3 łyżeczki
kolendry - po minucie można dołożyć przegrzebki i usmażyć na złoto. Przegrzebki smaży się bardzo krótko, dosłownie kilka minut, więc należy uważać żeby ich nie rozgotować. Najlepiej poznać czy są zrobione, kiedy ich kolor się zmienia z półprzezroczystego na matowy.Salsa Pomidorowa
3
pomidory3 łyżeczki papryczek jalapeno (ja użyłam marynowanych)1 łyżeczka
octu sherry3 łyżeczki świeżej
kolendrysólPrzygotowanie salsy jest super proste .... wystarczy tylko pokroić w drobną kostkę
pomidory (wydrążając nasiona ze środka) oraz papryczki, wrzucić razem do miski i wymieszać z pozostałymi składnikami. Na końcu dodać drobno posiekaną
kolendrę. Salsę najlepiej przygotować kilka godzin wcześniej, aby smaki się połączyły.Przegrzebki podawać na salsie z kromeczką grzanki.