ßßß Cookit - przepis na Jak zrobić spaghetti bolognese - przepis na sos

Jak zrobić spaghetti bolognese - przepis na sos

nazwa

Wykonanie

Macie dosyć jedzenia sosów ze słoika, które są marną imitacją sosu do spaghetti bolognese ?
Dzisiaj poznacie prosty sposób na stworzenia własnego sosu na bazie sosu pomidorowego (lub jeśli wolicie można na bazie pomidorów z puszki lub świeżych obranych ze skórki i zmiksowanych - polecam pomidory malinowe, gdyż są mega słodkie i pyszne :)).
Spaghetti Bolognese po włosku: ragù di carne alla bolognese, to jedno z tradycyjnych włoskich dań. To mięsne danie pochodzi z Bolonii. Składa się głownie z mielonego lub drobno pokrojonego mięsa wieprzowo-wołowego z dodatkiem pokrojonych pomidorów, marchewki, selera, pietruszki, boczku i czerwonego wina. Często dodawana jest też bazylia oraz danie posypywane jest startym parmezanem lub pecorino.
My uprościmy przepis, aby był szybki i równie smaczny.
Co potrzebujesz (4 osoby lub 1 hardcorowy koksu ;-) ):
0,5kg mięsa wieprzowo-wołowego lub jednego z nich
1 butelkę soku pomidorowego (butelki mają zazwyczaj ok 700-800 ml sosu - ale jak będzie więcej to można odparować wodę)
150g - startego sera parmezanu lub innego
1 duża cebula (ja lubię czerwoną)
świeża bazylia (całe drzewko) lub 4 łyżki bazylii w proszku
paczka makaronu spaghetti (400g)
oliwa z oliwek lub olej
sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Kroimy drobno cebulę i bazylię
Rozgrzewamy oliwę na patelni i podsmażamy przez 3 minuty cebulę na małym ogniu
Dodajmy mięso, sól i trochę pieprzu i podsmażamy mięso, żeby nie było surowe
Wlewamy sos pomidorowy, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy tak długo, aż odparujemy wodę, a sos stanie się w miarę gęsty. UWAGA: jeśli sos jest za kwaśny, można trochę osłodzić cukrem, w drugą stroną, jeśli za słodki dodać trochę soku z cytryny. Jeśli nie będzie dobrze osolony będzie bezsmakowy.
Dodajemy bazylię i gotujemy jeszcze przez 30 sekund.
Podajemy z wcześniej zrobionym makaronem spaghetti ugotowanym wedle upodobań
Na makaron wylewamy sos, posypujemy parmezanem oraz przystrajamy listkiem świeżej bazylii.
Buon appetito !
Źródło:http://www.bajceps.pl/2012/07/jak-zrobic-spaghetti-bolognese-przepis.html