Wykonanie
Macie dosyć jedzenia
sosów ze słoika, które są marną imitacją
sosu do spaghetti bolognese ?Dzisiaj poznacie prosty sposób na stworzenia własnego sosu na bazie
sosu pomidorowego (lub jeśli wolicie można na bazie
pomidorów z puszki lub świeżych obranych ze skórki i zmiksowanych - polecam
pomidory malinowe, gdyż są mega słodkie i pyszne :)).Spaghetti Bolognese po włosku: ragù di carne alla bolognese, to jedno z tradycyjnych włoskich dań. To
mięsne danie pochodzi z Bolonii. Składa się głownie z mielonego lub drobno pokrojonego
mięsa wieprzowo-wołowego z dodatkiem pokrojonych
pomidorów,
marchewki,
selera,
pietruszki,
boczku i
czerwonego wina. Często dodawana jest też
bazylia oraz danie posypywane jest startym
parmezanem lub pecorino.My uprościmy przepis, aby był szybki i równie smaczny.Co potrzebujesz (4 osoby lub 1 hardcorowy koksu ;-) ):0,5kg
mięsa wieprzowo-wołowego lub jednego z nich1 butelkę
soku pomidorowego (butelki mają zazwyczaj ok 700-800 ml sosu - ale jak będzie więcej to można odparować
wodę)150g -
startego sera parmezanu lub innego1 duża
cebula (ja lubię czerwoną)świeża
bazylia (całe drzewko) lub 4 łyżki
bazylii w proszkupaczka
makaronu spaghetti (400g)
oliwa z oliwek lub
olejsól i
pieprzSposób przygotowania:Kroimy drobno
cebulę i
bazylięRozgrzewamy
oliwę na patelni i podsmażamy przez 3 minuty
cebulę na małym ogniu
Dodajmy
mięso,
sól i trochę
pieprzu i podsmażamy
mięso, żeby nie było surowe
Wlewamy
sos pomidorowy, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy tak długo, aż odparujemy
wodę, a sos stanie się w miarę gęsty. UWAGA: jeśli
sos jest za kwaśny, można trochę osłodzić
cukrem, w drugą stroną, jeśli za słodki dodać trochę
soku z cytryny. Jeśli nie będzie dobrze osolony będzie bezsmakowy.Dodajemy
bazylię i gotujemy jeszcze przez 30 sekund.
Podajemy z wcześniej zrobionym
makaronem spaghetti ugotowanym wedle upodobańNa
makaron wylewamy sos, posypujemy
parmezanem oraz przystrajamy listkiem świeżej
bazylii.
Buon appetito !