ßßß
W dzisiejszym przepisie na fondue skupię się na 3 gatunkach aromatycznych serów: gruyere, ementaler i cheddar . Wszystkie te sery można kupić w dobrej cenie w Realu, ew. w Almie. Paliwo do fondue w sklepie Duka.Koszt dla 4 osób ok. 50-60zł200g sera gruyere200g sera ementaler200g sera cheddar (lub appenzeller)3 łyżeczki mąki ziemniaczanej50ml wiśniówki (np. Soplicy)250ml białego wytrawnego wina (małe buteleczki są w Lidlu po 5zł)1/2 płaskiej łyżeczki gałki muszkatałowej1/3 płaskiej łyżeczki pieprzu białego lub czarnego1 ząbek czosnkuPrzekąski do maczania w masie serowej ( co kto lubi :) )1 bagietka (pokrojona na plasterki o grubości 1,5cm, a każdy plasterek na ćwiartki, w zupełności wystarczy na 4 osoby)1 mały słoik korniszonków konserwowych np. w zalewie chilli15 małych cebulek z octu200g kabanosów400g ulubionej kiełbasy (2 rodzaje np. wieprzowa i z indyka)1 marchewka120g oliwek1 papryka1 duży ogórek kwaszonyCo robimy ?Przekrawamy ząbek czosnku i smarujemy nim cały garnek do fondue (stalowy).Garnek podgrzewamy na kuchence, wlewamy wino i doprowadzamy do wrzenia.Wsypujemy starty na tarce (grube oczka) ser żółty i mieszamy kilka minut (5-10min) na małej temperaturze aż się rozpuści. Na początku wszystko trochę się rozwarstwi, ale bez paniki.Wlewamy wiśniówkę z rozbełtaną w niej mąką ziemniaczaną, gałką i pieprzem i mieszamy cały czas, aż do otrzymania jednolitej masy serowej. Uwaga, żeby ser się nie przypalił.Gdy masa jest gotowa stawiamy garnek na stelażu do fondue, a pod spodem kładziemy zapalony palniczek.Maczamy wcześniej przygotowane i rozdrobione dodatki i popijamy ulubionym alko w gronie przeszczęśliwych znajomych ;)Ważne, aby dość często mieszać patyczkiem z bagietką na środku garnka, bo to miejsce wrażliwe na przypalenia :)Smacznego.