Wykonanie
W wielu domach żurek, lub biały barszcz są „obowiązkowym daniem wielkanocnym”. Podstawą
żurku jest zakwas. Jeżeli mamy dobry zakwas, to będziemy
mieli pyszny żurek- prosta sprawa. Żurek z
białą kiełbasą lub z
jajkiem ugotowanym na twardo, a najlepiej i z tym i z tym i ze sporą ilością suszonego
majeranku… Jeżeli żurek podaję w
chlebie, to rezygnuję z dodania
ziemniaków do zupy. A skąd wziąć chlebek do żurku? Ja piekę sama (przepis na miseczki
chlebowe), ale można też kupić nieduże
chlebki w piekarniki. Żurek w
chlebie .
Składniki:
Chlebowe miseczki250g wędzonych
żeberek½ kg białej, surowej
kiełbasy¼
selera1
cebula4 ziarenka
ziela angielskiego3
listki laurowe2
marchewki1
pietruszkaSól,
pieprz2 l
wody½ l zakwasu do
żurkuSuszony
majeranekJajkaWykonanie:
Żeberka i
kiełbasę wkładamy do garnka, dodajemy
listki laurowe i
ziele angielskie i zalewamy
wodą. Dodajemy obranego
selera i obraną
cebulę. Zaczynamy gotować.
Marchewki i
pietruszki obieramy, myjemy i kroimy w półplasterki. Dorzucamy do garnka z zupą i całość gotujemy na średnim ogniu przez jakieś 30 minut. Wyjmujemy ugotowaną
kiełbasę i kroimy ją w półplasterki i z powrotem wrzucamy do zupy. Dolewamy zakwas, mieszamy i gotujemy przez 5 minut. Doprawiamy do smaku
solą,
pieprzem i sporą ilością
majeranku roztartego w dłoniach.W międzyczasie gotujemy
jajka na twardo.Zupę nalewamy do miseczek
chlebowych i podajemy z pokrojonym
jajkiem.