Wykonanie
Latem nie samymi
owocami człowiek żyje, prawda? Dzisiaj mam przepis, który pamiętam jeszcze z dzieciństwa -
serowe ciasteczka. Ciasto jest niesamowicie puszyste i świetnie się z nim pracuje.
Ciastka po upieczeniu smakują jakby były zrobione z
ciasta francuskiego z
serowym nadzieniem. W ogóle nie są słodkie, więc mają zupełnie odmienny smak, a szczypta
kawy tylko podkreśla smak
sera. Moja mama powiedziała, że to idealne
ciastka na wieczór do
kawy po upalnym dniu. Ja to tylko potwierdzam, zwłaszcza od "kuchennej strony", bo robi się je niesamowicie szybko.
(około 45 sztuk)
Ciastka:230g
mąki krupczatki200g
masła200g podwójnie
zmielonego sera (użyłam
sera na sernik)szczypta
soliGlazura:
białko2 łyżki
mleka1/4 łyżeczki
rozpuszczalnej kawyUtrzeć
ser z
masłem. Dodać
mąkę i
sól. Wyrobić ciasto.Rozwałkować je na niezbyt cienki placek. Wykrawać foremką
ciasteczka i kłaść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Białko wymieszać z
mlekiem i
kawą. Mieszaniną posmarować
ciasteczka. Piec 15 minut w 220 stopniach.Smacznego!