Wykonanie
Przepyszny suflet
czekoladowy - nigdy wcześniej nie robiłam sufletu, ale moja sąsiadka - mistrzyni we wszystkich
czekoladowych przysmakach zaprosiła mnie na wspólne pieczenie i tak oto, wspólnymi siłami powstało to
czekoladowe cudeńko ;-) Przepis pochodzi ze 'Złotej księgi czekolady' autorstwa Carli Bardi i Claire Pietersen.Składniki:2 łyżki
masła4 duże
jajka - żółtka i
białka osobno100 g
cukru + 2 łyżki
cukru75 g
mąki pszennej200 ml
mleka150 g startej
czekolady125 g drobno zmielonych
migdałów+ 5 kostek
czekolady mlecznejZaczynamy od rozgrzania piekarnika do 200C. W mikrofalówce ropuszczamy 2 łyżki
masła i smarujemy nimi kokilki do sufletów - ok w przepisie było 8 i tak zrobiłyśmy, ale wtedy masa sięga do mniej niz 1/2 i nawet jak wyrosło to jedynie wyszło parę milimetrów za kokilę więc polecam wysmarować około 5 wtedy będzie wyglądało lepiej, jak już posmarujemy to obsypujemy
cukrem - przede wszystkim na bokach, bo tam się najbardziej przykleja.W misce umieszczamy
żółtka i około 1/3
cukru - ubijamy na największych obrotach miksera, zmniejszamy obroty i dodajemy
mąkę. Następnie w garnku gotujemy
mleko z pozostałym
cukrem. Tą miksturę powoli wlewamy do
żółtek i dobrze mieszamy - całość znowu przelewamy do rondla i podgrzewamy przez około 2 minuty. Zdejmujemy z ognia i dodajemy startą
czekoladę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Przykrywamy i odstawiamy do wystygnięcia. W innej misce ubijamy
białka na sztywno dodajemy około 1/3 piany do schłodzonej mikstury czekoladowej.
Migdały natomiast mieszamy z resztą
białka. Obie masy łączymy i przelewamy do kokilek. Pieczemy przez 20 minut do wyrośnięcia i stężenia (nie do suchego patyczka) ;-)SMACZNEGO!O.