ßßß Cookit - przepis na Mazurek z mleczną polewą...

Mazurek z mleczną polewą...

nazwa

Wykonanie

Przyznaję bez bicia, że mazurki robię rzadko i raczej nie należą do moich specjalności. Choć są bardzo proste i pyszne, potrzeba do nich choć odrobinę artystycznego podejścia i zdolności manualnych, by stały się prawdziwą ozdobą świątecznego stołu, a ja, jak wiecie, mam do dekorowania dwie lewe ręce :)
Ten jeden raz do roku staram się jednak przygotować choć jeden, wybierając jak najprostsze dekoracje, by nie ośmieszyć się zbytnio ;) W końcu trudno sobie odmówić czegoś tak pysznego, zwłaszcza gdy przygotowanie zajmuje niewiele czasu, co w okresie około świątecznym doceni chyba każdy.
Tego mazurka wyszperanego w maminych przepisach postanowiłam zrobić ze względu na mojego Męża, który uwielbia mleko w proszku w każdej postaci (podobnie jak białą czekoladę, czy zwykłe mleko). Po prostu wiedziałam, że będzie mu smakował :)
Mazurek jest bardzo smaczny, z kruchutkim, maślanym spodem i słodką, gęstą masą na bazie mleka w proszku. Udekorowany odrobiną czekolady, orzechami, czy czekoladowymi jajeczkami, będzie się pięknie prezentował na Waszych stołach :)
Polecam :)
Składniki na ciasto:
300g mąki pszennej (może być krupczatka)
100g cukru pudru
200g niesolonego masła
1 duże żółtko
Masa mleczna*:
200g cukru
szklanka mleka
5 łyżek mleka w proszku
100g niesolonego masła
Dodatkowo:
migdały, orzechy, czekolada i inne do dekoracji
Wykonanie:
Z podanych składników zagnieć gładkie, jednolite ciasto. Najłatwiej zrobić to w malakserze lub za pomocą specjalnego siekacza, ale nie jest to konieczne. W razie potrzeby dodaj odrobinę zimnej wody lub podsyp delikatnie mąką.
Gotowe ciasto rozwałkuj na grubość około 1cm. Wytnij dowolny kształt, a z pozostałych skrawków uformuj ozdobny brzeg.
Przełóż ciasto na blachę posmarowaną masłem i oprószoną mąką. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 15 minut, aż nabierze złocistego koloru. Wystudź na blasze.
Podczas gdy spód mazurka stygnie, przygotuj polewę mleczną. Cukier oraz mleko umieść w rondelku i, gotując na małym ogniu, doprowadź do wrzenia. Gotuj przez około 8 – 10 minut, aż część płynu odparuje.
Gdy masa zgęstnieje, zdejmij rondel z ognia i dodaj przesiane mleko w proszku. Wymieszaj dokładnie, by pozbyć się grudek.
Masło umieść w misie miksera, dodaj gorący płyn i ubijaj na średnich obrotach miksera, aż masa nieco przestygnie i napowietrzy się. Powinna być jasna i puszysta, ale wciąż płynna.
Gotowy, jeszcze lekko ciepły krem wylej na przygotowany wcześniej spód i rozsmaruj ostrożnie. Udekoruj wedle uznania.
Podawaj przestygnięty.
Smacznego :)
* Ja zrobiłam polewę z połowy porcji, co wystarczyło w zupełności na przygotowany przeze mnie spód.
Źródło:http://brunetkawkuchni.com/2015/03/23/mazurek-z-mleczna-polewa