Wykonanie
Przyznaję bez bicia, że mazurki robię rzadko i raczej nie należą do moich specjalności. Choć są bardzo proste i pyszne, potrzeba do nich choć odrobinę artystycznego podejścia i zdolności manualnych, by stały się prawdziwą ozdobą świątecznego stołu, a ja, jak wiecie, mam do dekorowania dwie lewe ręce :)Ten jeden raz do roku staram się jednak przygotować choć jeden, wybierając jak najprostsze dekoracje, by nie ośmieszyć się zbytnio ;) W końcu trudno sobie odmówić czegoś tak pysznego, zwłaszcza gdy przygotowanie zajmuje niewiele czasu, co w okresie około świątecznym doceni chyba każdy.Tego mazurka wyszperanego w maminych przepisach postanowiłam zrobić ze względu na mojego
Męża, który uwielbia
mleko w proszku w każdej postaci (podobnie jak
białą czekoladę, czy zwykłe
mleko). Po prostu wiedziałam, że będzie mu smakował :)Mazurek jest bardzo smaczny, z kruchutkim, maślanym
spodem i słodką, gęstą masą na bazie
mleka w proszku. Udekorowany odrobiną
czekolady,
orzechami, czy czekoladowymi jajeczkami, będzie się pięknie prezentował na Waszych stołach :)Polecam :)Składniki na ciasto:300g
mąki pszennej (może być krupczatka)100g
cukru pudru200g niesolonego
masła1 duże
żółtkoMasa
mleczna*:200g
cukruszklanka
mleka5 łyżek
mleka w proszku100g niesolonego
masłaDodatkowo:
migdały,
orzechy,
czekolada i inne do dekoracjiWykonanie:Z podanych składników zagnieć gładkie, jednolite ciasto. Najłatwiej zrobić to w malakserze lub za pomocą specjalnego siekacza, ale nie jest to konieczne. W razie potrzeby dodaj odrobinę zimnej
wody lub podsyp delikatnie
mąką.Gotowe ciasto rozwałkuj na grubość około 1cm. Wytnij dowolny kształt, a z pozostałych skrawków uformuj ozdobny brzeg.Przełóż ciasto na blachę posmarowaną
masłem i oprószoną
mąką. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 15 minut, aż nabierze złocistego koloru. Wystudź na blasze.Podczas gdy spód mazurka stygnie, przygotuj polewę
mleczną.
Cukier oraz
mleko umieść w rondelku i, gotując na małym ogniu, doprowadź do wrzenia. Gotuj przez około 8 – 10 minut, aż część płynu odparuje.Gdy masa zgęstnieje, zdejmij rondel z ognia i dodaj przesiane
mleko w proszku. Wymieszaj dokładnie, by pozbyć się grudek.
Masło umieść w misie miksera, dodaj gorący płyn i ubijaj na średnich obrotach miksera, aż masa nieco przestygnie i napowietrzy się. Powinna być jasna i puszysta, ale wciąż płynna.Gotowy, jeszcze lekko ciepły krem wylej na przygotowany wcześniej spód i rozsmaruj ostrożnie. Udekoruj wedle uznania.Podawaj przestygnięty.Smacznego :)* Ja zrobiłam polewę z połowy porcji, co wystarczyło w zupełności na przygotowany przeze mnie spód.