ßßß Cookit - przepis na Węgierski deser tort Esterhazy

Węgierski deser tort Esterhazy

nazwa

Wykonanie

Tort Esterhazy to znany węgierski deser . Istnieje wiele odmian tego bardzo słodkiego torcika, ale mój przepis jest dość tradycyjny.
Do mojego tortu Esterhazy upiekłam pięć placków biszkoptowych ale zamiast mąki dodałam migdały i orzechy laskowe.
Jak każdy tort kremowy, również Esterhazy przełożony jest smacznym kremem z dodatkiem likieru migdałowego.
Muszę przyznać, że ciasto było pyszne! Słodkie jak diabli, ale co tam! Extra godzina intensywnego treningu i po kaloriach. Polecam ciasto bardzo, choć jest ono pracochłonne, ale warto się poświęcić. Jeśli masz w planach ukręcić coś słodkiego do kawy to czas zawinąc rękawki!
Oto mój przepis na tort Esterhazy, na okrągłą foremkę o średnicy 26 cm
Składniki:
Na 12 porcji dietetycznych czyli trochę mniejszych:
Biszkopt:
8 białek
2 ½ dl cukru
150 g migdałów
50 g orzechów laskowych ziemi
Esterhazy krem:
8 żółtek
1 laska waniljowa
50 g mąki pszennej
1 ½ dl cukru
2 ½ dl mleka
25o g masła
2 łyżki likieru migdałowego
Wykonanie:
Ubij pianę z białek na sztywno i dodawaj cukier podczas ubijania. Wymieszaj pianę ostrożnie z zmielonymi migdałami i orzechami laskowymi.
Wyłóż foremkę pergaminem i rosmaruj jedną piątą ciasta. Piecz w temperaturze 200 º C, około 10 minut. Ciasto będzie lepkie na powierzchni, ale takie ma być. Tak po kolei upiecz pięć placków.
Ubij żółtka z cukrem i wyskrobanymi ziarenkami wanilji. Wymieszaj z mąką. Zagotuj mleko i wlej do jajek intensywnie mieszając. Gotuj krem w kąpieli wodnej, aż zacznie gęstnieć. Zostaw krem pod przykryciem do wystygniecia.
Zarówno krem jajeczny jak i masło muszą mieć taką samą temperaturę za nim je się połączy. Podczas ubijania kremu dodaj likier migdałowy.
Przełóż wszystkie placki kremem i pokryj cały tort na wierzchu i boki.
Ponieważ tort jest już bardzo słodki w tej postaci, postanowiłam udekorować go jedynie bitą śmietaną i malinami.
Źródło:http://codojedzenia.pl/wegierski-deser-tort-esterhazy