Wykonanie
Tort Esterhazy to znany węgierski deser . Istnieje wiele odmian tego bardzo słodkiego torcika, ale mój przepis jest dość tradycyjny.Do mojego
tortu Esterhazy upiekłam pięć placków
biszkoptowych ale zamiast
mąki dodałam
migdały i
orzechy laskowe.
Jak każdy tort kremowy, również Esterhazy przełożony jest smacznym kremem z dodatkiem
likieru migdałowego.Muszę przyznać, że ciasto było pyszne! Słodkie jak diabli, ale co tam! Extra godzina intensywnego treningu i po kaloriach. Polecam ciasto bardzo, choć jest ono pracochłonne, ale warto się poświęcić. Jeśli masz w planach ukręcić coś słodkiego do
kawy to czas zawinąc rękawki!
Oto mój przepis na tort Esterhazy, na okrągłą foremkę o średnicy 26 cmSkładniki:Na 12 porcji dietetycznych czyli trochę mniejszych:
Biszkopt:8
białek2 ½ dl
cukru150 g
migdałów50 g
orzechów laskowych ziemiEsterhazy krem:8
żółtek1 laska waniljowa50 g
mąki pszennej1 ½ dl
cukru2 ½ dl
mleka25o g
masła2 łyżki
likieru migdałowegoWykonanie:Ubij pianę z
białek na sztywno i dodawaj
cukier podczas ubijania. Wymieszaj pianę ostrożnie z zmielonymi
migdałami i
orzechami laskowymi.Wyłóż foremkę pergaminem i rosmaruj jedną piątą ciasta. Piecz w temperaturze 200 º C, około 10 minut. Ciasto będzie lepkie na powierzchni, ale takie ma być. Tak po kolei upiecz pięć placków.Ubij
żółtka z
cukrem i wyskrobanymi ziarenkami
wanilji. Wymieszaj z
mąką. Zagotuj
mleko i wlej do
jajek intensywnie mieszając. Gotuj krem w kąpieli
wodnej, aż zacznie gęstnieć. Zostaw krem pod przykryciem do wystygniecia.Zarówno krem jajeczny jak i
masło muszą
mieć taką samą temperaturę za nim je się połączy. Podczas ubijania kremu dodaj
likier migdałowy.Przełóż wszystkie placki kremem i pokryj cały tort na wierzchu i boki.Ponieważ tort jest już bardzo słodki w tej postaci, postanowiłam udekorować go jedynie
bitą śmietaną i
malinami.