Wykonanie
Jeden z najlepszych serników ostatnich miesięcy :-). Piekłam już kiedyś sernik z
białą czekoladą, więc pamiętając jego fantastyczny smak, długo nie wahałam się przed wypróbowaniem nowego przepisu. Jest rozpływający się w ustach, wysoki (może na zdjeciu tego nie widać, bo
jeżyny były spore), dość słodki, dlatego bardzo pasują do niego wszelkie kwaśne
owoce. I nie wiem, czy mój Mąż tak niezwykle się stęsknił za moimi wypiekami, czy to sernik jest tak rewelacyjny... Zdecydowanie do powtórki :-).Składniki na spód:250 g
mąki pszennej200 g
masła, zimnego100 g jasnego
brązowego cukru100 g zmielonych
migdałów1
żółtkoWszystkie składniki umieścić w malakserze i zmiksować do otrzymania zwartej, gładkiej kuli kruchego ciasta. Ciasto można również wyrobić ręcznie -
masło umieścić w większym naczyniu, dodać
mąkę, posiekać nożem. Dodać resztę składników i szybko wyrobić do otrzymania gładkiego ciasta. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 2 godziny.Formę tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wcisnąć w nią schłodzone ciasto, wyrównać, robiąc także 2 cm boki.Piec w piekarniku nagrzanym do 160ºC przez 20 minut pod przykryciem z papieru do pieczenia, zdjąć papier i piec kolejne 10 minut na złoty kolor; wystudzić.Składniki na masę
serową:1 kg
twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie180 g drobnego
cukru do wypieków (niepełna szklanka)1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii100 ml
mleka500 g
białej czekolady, roztopionej w kąpieli
wodnej i wystudzonej5 dużych
jajek,
białka i
żółtka oddzielnieWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W misie miksera umieścić wszystkie składniki, oprócz
białek. Zmiksować tylko do połączenia się składników.W misie miksera ubić
białka, na sztywną pianę. Dodać do masy serowej, delikatnie wymieszać.Masę
serową wylać na schłodzony spód, wyrównać.Piec w temperaturze 150ºC przez około 60 - 75 minut. Gotowy sernik powinien być ścięty i sprężysty na wierzchu. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku, następnie schłodzić w lodówce przez około 12 godzin.Podawać z kwaśnymi
owocami.Smacznego :-).* piekłam z 3/4 przepisu w tortownicy o średnicy 24 cmSmacznego :-).-------------------Pieczesz sernik po raz pierwszy? A może chcesz wiedzieć, jak upiec perfekcyjny sernik? Zapraszam do przeczytania notki o serniku idealnym .
Źrodło przepisu - 'Kwestia Smaku', przepis zmodyfikowany.