ßßß Cookit - przepis na Schab w mleku według Kuronia

Schab w mleku według Kuronia

nazwa

Wykonanie

To niezwykle prosty sposób na pieczony schab.
Przepis wykorzystywałam wielokrotnie i za każdym razem z tym samym rezultatem.
Mięso jest soczyste, kruche i delikatne.
Może być podawane na ciepło, z sosem postałym w czasie pieczenia,
bądź na zimno jako pyszna, domowa wędlina.
Składniki:
ok. 1 kg schabu
sól
kilka ząbków czosnku
ok. 1 litra mleka
Wykonanie:
Mięso dobrze natrzeć solą i zostawić na minimum 1 godz. w lodówce. Ja zazwyczaj zostawiam na noc.
Czosnek pokroić w plastry i obłożyć nim schab. Mięso umieścić w naczyniu, w którym ma być pieczone i zalać mlekiem. Powinno być go co najmniej do połowy wysokości schabu. Piekarnik nagrzać do temp. 180 C. Piec 1,5 godz. Podczas pieczenia często polewać.
Gdyby dużo płynu wyparowało, należy uzupełnić gorącym mlekiem.
Aby zrobić sos, należy zmiksować blenderem powstały w czsie pieczenia płyn i ewentualnie zredukować.
Źródło:http://zjemto.blox.pl/2012/11/Schab-w-mleku-wedlug-Kuronia.html