Wykonanie
To niezwykle prosty sposób na pieczony
schab.Przepis wykorzystywałam wielokrotnie i za każdym razem z tym samym rezultatem.
Mięso jest soczyste, kruche i delikatne.Może być podawane na ciepło, z sosem postałym w czasie pieczenia,bądź na zimno jako pyszna, domowa
wędlina.
Składniki:ok. 1 kg
schabusólkilka ząbków
czosnkuok. 1 litra
mlekaWykonanie:
Mięso dobrze natrzeć
solą i zostawić na minimum 1 godz. w lodówce. Ja zazwyczaj zostawiam na noc.
Czosnek pokroić w plastry i obłożyć nim
schab.
Mięso umieścić w naczyniu, w którym ma być pieczone i zalać
mlekiem. Powinno być go co najmniej do połowy wysokości
schabu. Piekarnik nagrzać do temp. 180 C. Piec 1,5 godz. Podczas pieczenia często polewać.Gdyby dużo płynu wyparowało, należy uzupełnić gorącym
mlekiem.Aby zrobić sos, należy zmiksować blenderem powstały w czsie pieczenia płyn i ewentualnie zredukować.