Wykonanie
Na wstępie napiszę tylko tyle:To rarytas dla osób lubiących surowe
wędliny typu
szynka Szwarcwaldzka.Tydzień oczekiwania i macie rewelacyjną
wędlinę własnej roboty, bez żadnych konserwantów i innych niepotrzebnych w
wędlinie składników :)Polecam!!
Przepis:Składniki:- 1/2 kg surowego
schabu-
sól-
cukier-
majreanek- 3 ząbki
czosnkudodatkowo: gaza i sznurek.Wykonanie:1.
Schab myjemy i nacieramy obficie
cukrem. Wstawiamy na 16-24 godzin do lodówki.2. Po upływie czasu z punktu 1.
schab myjemy i nacieramy obficie
solą. Wstawiamy na 16-24 godzin do lodówki.3. Po upływie czasu z punktu 2.
schab myjemy i nacieramy zgniecionymi w prasce ząbkami
czosnku wymieszanym z
majerankiem.4. Owijamy
mięso w gazę, sznurujemy sznurkiem (nie za ciasno) i wieszamy nad kuchenką na 3-5 dni.5. Po upływie czasu z punktu 4.
schab jest gotowy do jedzenia. Może leżakować w lodówce do miesiąca czasu.Gwarantuje, że zniknie w przeciągu tygodnia :)Polecam serdecznie wielbicielom
wędlin typu
szynka surowa :)mniammmmmmmm:):)