ßßß Cookit - przepis na Schab dojrzewający (wędlina do chleba)

Schab dojrzewający (wędlina do chleba)

nazwa

Wykonanie

Na wstępie napiszę tylko tyle:
To rarytas dla osób lubiących surowe wędliny typu szynka Szwarcwaldzka.
Tydzień oczekiwania i macie rewelacyjną wędlinę własnej roboty, bez żadnych konserwantów i innych niepotrzebnych w wędlinie składników :)
Polecam!!
Przepis:
Składniki:
- 1/2 kg surowego schabu
- sól
- cukier
- majreanek
- 3 ząbki czosnku
dodatkowo: gaza i sznurek.
Wykonanie:
1. Schab myjemy i nacieramy obficie cukrem. Wstawiamy na 16-24 godzin do lodówki.
2. Po upływie czasu z punktu 1. schab myjemy i nacieramy obficie solą. Wstawiamy na 16-24 godzin do lodówki.
3. Po upływie czasu z punktu 2. schab myjemy i nacieramy zgniecionymi w prasce ząbkami czosnku wymieszanym z majerankiem.
4. Owijamy mięso w gazę, sznurujemy sznurkiem (nie za ciasno) i wieszamy nad kuchenką na 3-5 dni.
5. Po upływie czasu z punktu 4. schab jest gotowy do jedzenia. Może leżakować w lodówce do miesiąca czasu.
Gwarantuje, że zniknie w przeciągu tygodnia :)
Polecam serdecznie wielbicielom wędlin typu szynka surowa :)
mniammmmmmmm:):)
Źródło:http://objazdowa.blogspot.com/2013/01/schab-dojrzewajacy-wedlina-do-chleba.html