ßßß Cookit - przepis na Kajmakowe szyszki

Kajmakowe szyszki

nazwa

Wykonanie

Niezwykle prosty i szybki sposób na "coś słodkiego" .
Ja pamiętam jeszcze czasy, gdy takie szyszki były niezwykłym rarytasem i robiono je z krówek, masła i irysów.
Teraz można poradzić sobie dużo łatwiej - ja wykorzystałam kajmakową, która została mi po zrobieniu ciasta.
Składniki:
1/2 puszki masy kajmakowej
2 łyżeczki kakao
1 opakowanie ryżu preparowanego 40g
Wykonanie:
Masę kajmakową lekko podgrzać. W tym celu umieścić ją w blaszanej misce nad garnuszkiem z gotującą wodą.
Dodać kakao i dobrze wymieszać. Jeśli chcecie, żeby szyszki były mniej klejące i trochę twardsze, a ryż był bardzo chrupki spróbujcie innego przepisu:
30 dkg krówek
100 g masła lub margaryny
Masło rozpuścić w garnuszku, dodać połamane krówki. Ciągle podgrzewać, aż do uzyskania jednolitej masy.
Teraz wystarczy już tylko dosypać ryż , uformować szyszki i schłodzić je w lodówce.
Porada:
Ponieważ ciepłe szyszki są klejące i trudno je uformować, używam do tego dwóch łyżek stołowych (przekładając masę z jednej na drugą).
Źródło:http://zjemto.blox.pl/2012/12/Kajmakowe-szyszki.html