Wykonanie
Niezwykle prosty i szybki sposób na "coś słodkiego" .Ja pamiętam jeszcze czasy, gdy takie szyszki były niezwykłym rarytasem i robiono je z
krówek,
masła i irysów.Teraz można poradzić sobie dużo łatwiej - ja wykorzystałam kajmakową, która została mi po zrobieniu ciasta.
Składniki:1/2 puszki masy kajmakowej2 łyżeczki
kakao1 opakowanie
ryżu preparowanego 40gWykonanie:Masę kajmakową lekko podgrzać. W tym celu umieścić ją w blaszanej misce nad garnuszkiem z gotującą
wodą.Dodać
kakao i dobrze wymieszać. Jeśli chcecie, żeby szyszki były mniej klejące i trochę twardsze, a
ryż był bardzo chrupki spróbujcie innego przepisu:30 dkg
krówek100 g
masła lub
margarynyMasło rozpuścić w garnuszku, dodać połamane
krówki. Ciągle podgrzewać, aż do uzyskania jednolitej masy.Teraz wystarczy już tylko dosypać
ryż , uformować szyszki i schłodzić je w lodówce.Porada:Ponieważ ciepłe szyszki są klejące i trudno je uformować, używam do tego dwóch łyżek stołowych (przekładając masę z jednej na drugą).