Wykonanie
Błyskawiczna słodkość, w 10 minut po zrobieniu można zajadać się pysznymi domowymi
ciasteczkami, bez pieczenia, bez nadmiaru naczyń do umycia :)Mój syn jak był malutki mówił na nie SYSUNIE :D
przepis z moją maleńką zmianą stądprzepis na około 13 sztuk40 gramów
masła lub
margaryny (zdecydowanie polecam
masło)25 gramów
ryżu preparowanego180 gramów
krówek ( u mnie około 12 sztuk)
Krówki pokroić sobie na mniejsze kawałki, przyspieszy to proces rozpuszczania.W dużym rondlu rozgrzać kawałki
cukierków z
margaryną, podgrzewać na maleńkim ogniu cały czas mieszając, dopóki
krówki całkowicie się nie rozpuszczą, kiedy masa już będzie idealnie jednorodna wsypać
ryż i delikatnie, ale dokładnie wymieszać, aby masa równomiernie go pokryła. Z gorącej masy formować (robiłam to za pomocą dwóch łyżek) "szyszunie", układać na tacy wyłożonej papierem do pieczenia. Róbmy to sprawnie, bo masa dość szybko zastyga. Odstawić w chłodne miejsce do całkowitego zastygnięcia.