Wykonanie
Witam po baaaardzo długiej przerwie :) Mam dzisiaj dla Was przepis na szyszki,
mogę nawet powiedzieć że wyszły IDEALNE ! Przepis bardzo prosty, a wręcz banalny więc zachęcam do wciągnięcia dzieciaków do wspólnej zabawy :)Składniki :500 g
krówek, bardzo ważne jest by takie ciągnące się180 g
margaryny lub
masła2 opakowania
ryżu preparowanego po 40gPrzygotowanie:
Margarynę dzielimy na mniejsze kawałeczki i wrzucamy do garnuszka, wrzucamy połamane
krówki i razem rozpuszczamy na bardzo wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając.
Kiedy
krówki i
margaryna całkowicie się rozpuszczą i otrzymamy jednolitą masę, zdejmujemy garnuszek z ognia, a następnie odstawiamy do lekkiego przestudzenia na ok 3 min.Dodajemy
ryż preparowany i całość bardzo dokładnie mieszamy do czasu aż masa oblepi dokładnie
ryż.
Całość odstawiamy na jakieś 30 - 60 min, co jakiś czas mieszając. Gdy masa nie będzie już gorąca, tylko lekko ciepła, formujemy z niej w dłoniach szyszki. Odkładamy na jakąś tackę lub papier do pieczenia i czekamy aż całość nam ładnie zastygnie :)
Smacznego ! :)