Wykonanie
Banoffee pie to bardzo popularny deser.Dziś proponuję jego mniejszą wersję. Może bardziej pracochłonną,bo z babeczkami jest trochę roboty, ale za to chyba bardziej efektowną, bowiemuroczo prezentują się na
stole.Kiedy nie macie czasu, bądź chęci na taką zabawę, z powodzeniem można wykorzystać gotowe babeczki, ze sklepu.
Składniki : na babeczki:2 szklanki
mąki pszennej (odejmujemy 3 łyżki i w ich miejsce dajemy 3 łyżki
kakao- zwróćcie uwagę czy
kakao nie jest extra ciemne)200g
masła lub
margaryny1/3 szklanki
cukru pudru2
żółtka na wypełnienie :1 puszka masy kajmakowej250 ml
śmietanki 30%3
banany1,5 łyżki
cukru pudruWykonanie:Z podanych składników zagnieść ciasto i schłodzić w lodówce ok. 20 minut.Na stolnicy rozwałkować placek na grubość ok 0 , 5 cm. Szklanką wycinać kółka z ciasta i wylepiać nimi foremki.Babeczki piec ok 12-15 minut w temp. 180 C. Wyjąć z foremek i wystudzić.
Banana pokroić w grubsze plastry (można delikatnie skropić
sokiem z cytryny, żeby nie ściemniał)Schłodzoną
śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać
cukier .Babeczki dekorujemy w takiej kolejności :
banan, masa kajmakowa,
bita śmietana. Całość posypujemy startą
gorzką czekoladą.