ßßß Cookit - przepis na Babeczki banoffi

Babeczki banoffi

nazwa

Wykonanie

Banoffee pie to bardzo popularny deser.
Dziś proponuję jego mniejszą wersję. Może bardziej pracochłonną,
bo z babeczkami jest trochę roboty, ale za to chyba bardziej efektowną, bowiem
uroczo prezentują się na stole.
Kiedy nie macie czasu, bądź chęci na taką zabawę, z powodzeniem można wykorzystać gotowe babeczki, ze sklepu.
Składniki : na babeczki:
2 szklanki mąki pszennej (odejmujemy 3 łyżki i w ich miejsce dajemy 3 łyżki kakao- zwróćcie uwagę czy kakao nie jest extra ciemne)
200g masła lub margaryny
1/3 szklanki cukru pudru
2 żółtka na wypełnienie :
1 puszka masy kajmakowej
250 ml śmietanki 30%
3 banany
1,5 łyżki cukru pudru
Wykonanie:
Z podanych składników zagnieść ciasto i schłodzić w lodówce ok. 20 minut.
Na stolnicy rozwałkować placek na grubość ok 0 , 5 cm. Szklanką wycinać kółka z ciasta i wylepiać nimi foremki.
Babeczki piec ok 12-15 minut w temp. 180 C. Wyjąć z foremek i wystudzić.
Banana pokroić w grubsze plastry (można delikatnie skropić sokiem z cytryny, żeby nie ściemniał)
Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier .
Babeczki dekorujemy w takiej kolejności : banan, masa kajmakowa, bita śmietana. Całość posypujemy startą gorzką czekoladą.
Źródło:http://zjemto.blox.pl/2013/02/Babeczki-banoffi.html