Wykonanie
Zaległy post urodzinowy, a jak urodziny to i ciacho. Szybkie, tanie i smaczne.
Tarta kajmakowo-bananowa. Zainspirowałam się przepisem Zosi z makecookingeasier.Potrzebujemy:250 g
herbatników pełnoziarnistych50 g miękkiego
masła5
bananów250 ml
śmietanki kremówki (schłodzonej)2 łyżki
cukru pudru1 puszka masy krówkowej kajmakowej (ok. 400 g)Jak to zrobić:
Herbatniki mielimy w mikserze na drobne okruchy, dodajemy
masło łącząc składniki. Przygotowane ciasto, przekładamy do wysmarowanej
masłem formy do tart, możemy tez użyć papieru do pieczenia i rozłożyć na tartownicy. Mocno musimy dociskać dno. Kruchy spód schładzamy w lodówce (ok. 4 h).
Śmietanę kremówkę ubijamy, dodajemy
cukier puder. Masę kajmakową podgrzewamy w małym garnku. Na schłodzony spód ciasta przekładamy ostudzony kajmak, pokrojone w plastry
banany i na koniec kładziemy ubitą
śmietaną. Przed podaniem schłodzić ciasto w lodówce.