Wykonanie
Tym razem coś na deser. Ciasto robi się szybko i łatwo a efekt jest powalający.Składniki:-
Herbatniki - 250g-
Masło - 175g- Masa kajmakowa - 1 puszka-
Banany - 2 sztuki-
Śmietana 30% - 200ml lub nieco więcej-
Cukier puder - 2 łyżeczkiPrzygotowanie
Herbatniki mielimy następnie roztapiamy
masło i dodajemy je do
herbatników, mieszamy aż
masło się wchłonie. Tak przygotowaną masę wykładamy na tortownicę posmarowaną
masłem lub wyłożoną papierem do pieczenia. Rozkładamy cienką warstwę masy formując dookoła centymetrowy rant. Całość wkładamy do lodówki na około godzinę. Masę kajmakową lekko rozgrzewamy, staje się wówczas bardziej plastyczna, i wykładamy na przechłodzone ciasto.
Banany obieramy, kroimy w plasterki i układamy na
masie kajmakowej.
Śmietanę 30% ubijamy na sztywno, dodajemy
cukier puder i wykładamy na
banany. Tak przygotowane ciasto wstawiamy na 4-5 godzin do lodówki aby
śmietana stężała. Z lodówki wyjmujemy tuż przed podaniem.