Wykonanie
Dziś przedstawię Wam przepis na wypieki
ciasteczek. Ja je robiłam na Święta Bożego Narodzenia, ale uwierzcie mi są genialne. Przepis naprawdę do wykorzystania przy każdej okazji i mnóstwo możliwości. Ja
jadłam te
ciasteczka, gdy karmiłam piersią i nic bardzo słodkiego nie
jadłam, bo się bałam, gdyż córcia miała kolki i nie chciałam jej dodatkowo męczyć. A te
ciasteczka są i słodkie, proste w wykonaniu ciasto, szybkie i przepyszne.
Potrzebne będzie3
żółtka jaj ugotowanych na twardo i startych na tarce30 dag
mąki krupczatki10 dag
cukru pudru10 dag
margaryny - polecam
Palmę z Bielmaru10 dag
masłaWszystkie składniki zagniatamy.
W międzyczasie nagrzewamy piekarnik na 170 stopni. Gdy mamy już jednolitą masę dzielimy sobie ciasto na pół i jedną część wałkujemy. Niezbyt cienko, ale i nie za grube.
Ciasteczka wychodzą bardzo kruche.Gdy ciasto jest rozwałkowane wyciskamy - jest to idealne zajęcie dla dzieci. Moja córcia wyciskała po raz pierwszy i jak teraz mówię, że piekę ciasto to ona - "ciskać" - czyli wyciskać :)
Ciasteczka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Pieczemy około 10 minut, aż
ciasteczka zaczną przechodzić w złoty kolor. Pilnujcie ich bo to jest sekunda i będą brązowe!!!Ja nie przekładałam niczym
ciasteczka, gdyż moja córcia nie przepada za słodkościami,moja wersja w te święta była tylko z
cukrem pudrem :), ale Wy jak najbardziej możecie to zrobić. Proponuję przełożyć Nutellą i skleić albo ozdobić pisakami. Świetna zabawa dla dzieci i jak miło można czas spędzić rodzinnie. Nawet tatusiowie mogą pomagać :)