ßßß
Składniki:4 jajka100 g drobnego cukru do wypieków4 łyżki kakao3/4 łyżeczki proszku do pieczenia100 g mąki tortowejcukier wanilinowy50 g startej gorzkiej czekoladymasa:250g serka mascarpone120 ml śmietany kremówki2 łyżki likieru kawowego1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej2 łyżki cukru pudruponadto:2 bananykakao do posypaniaSposób wykonania:Wszystkie składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej.Białka, z odrobiną soli, ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać po łyżce cukru i cukier wanilinowy. Kolejno, ciągle miksując, dodać żółtka.Mąkę,proszek do pieczenia i kakao przesiać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać, by piana nie opadła. Na koniec wmieszać startą czekoladę.Blachę o wym. 29x36 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać masę. Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 170C ok 15 minut.Wyjąć ciasto z piekarnika i położyć na ściereczce tak, by papier do pieczenia był na wierzchu. Zdjąć papier i zwinąć roladę, razem ze ściereczką, wzdłuż dłuższego brzegu. Odstawić do ostygnięcia.Przygotować masę: Kawę rozpuścić w 1 łyżce wody. Ostudzić.. Wszystkie składniki na masę zmiksować, do uzyskania konsystencji gęstego kremu, nie za długo, by masy nie zwarzyć.Rozwinąć, jeszcze lekko ciepłą roladę, wyłożyć krem i rozsmarować. Banany pokroić na kilka kawałków. Rozłożyć na środku ciasta. Delikatnie zwinąć roladę. Włożyć na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem posypać kakao.Smacznego :)