ßßß
Czas przygotowania: 1 , 5 h + 20 min + 3 h (chłodzenie)Składniki :Ciasto biszkoptowe:4 jaja3/4 szkl. cukru1 szkl. mąki1/2 łyżeczki proszku do pieczenia4 łyżki oleju rzepakowegoKrem :500 g serka mascarpone1/2 szkl. śmietany 30%cukier wanilinowy3 łyżki cukru pudru1/2 łyżeczki aromatu migdałowegoDodatkowo :kakao1 szkl. mocnej kawy rozpuszczalnej3 łyżki likieru amarettoPrzygotowanie :Jajka należy ubić z cukrem na sztywno, następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i olej. Wszystko dokładnie wymieszać i miksować przez ok. 3 min. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 220 st. C. i piec przez 45-55 min (w zależności od tego, jak bardzo chcemy mieć zarumienione ciasto).Czas na krem: serek mascarpone zmiksować z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym, aromatem migdałowym i sztywno ubitą śmietaną, po czym odstawić masę do lodówki na kwadrans.Gotowy, ostudzony biszkopt pokroić na niewielkie kawałki. Ułożyć je na dnie formy i równomiernie nawilżyć połową szklanki kawy zmieszanej z amaretto (druga połowa nawilży górną warstwę biszkoptów). Na gotowy spód należy wyłożyć połowę masy, posypać ją warstewką kakao i ułożyć drugą warstwę nawilżonych biszkoptów, po czym na górze rozsmarować resztę kremu. Schłodzić!Przed podaniem wierzch ciasta posypać drugą warstwą kakao (lub mieszanką kawy rozpuszczalnej i kakao).Informacje o M.Gotowanie jest moją pasją odkąd pamiętam, a czas spędzony w kuchni odpręża mnie i pozwala na realizację moich szalonych, kulinarnych pomysłów. Oprócz gotowania relaks zapewniają mi medyczne thrillery Robina Cooka i dreszczowce Cobena. Polscy autorzy? J.L. Wiśniewski i A.Sapkowski! Nie jestem singielką, więc pysznymi potrawami rozpieszczam mojego chłopaka. Jeszcze nigdy nie skarżył się na jakość moich wypieków i obiadów, więc... może i Wam przysmakują? :)Zobacz wszystkie wpisy, których autorem jest M. →