ßßß Cookit - przepis na Rolada kawowa - tiramisu

Rolada kawowa - tiramisu

nazwa

Wykonanie

Tiramisu już dłuższy czas za mną chodziło... ale w lodówce miałam tylko jeden serek mascarpone więc trzeba było pokombinować z czymś innym.... padło na roladę :)
Biszkopt do niej powstał na bazie wcześniej publikowanej rolady śmietanowej . Masa to radosna twórczość ale całość wyszła wspaniale. Mięciuteńka i delikatna w smaku. Błyskawiczna w przygotowaniu a przy tym efektowna. Polecam Wam baaaardzo :)
Składniki:
3 jajka
5 łyżek wrzątku
1 kopiata łyżka kawy rozpuszczalnej
150g cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego (klik)
100g mąki tortowej
50g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
składniki na masę:
250 ml śmietany kremówki 36%
3 łyżki cukru pudru
250g serka mascarpone
2 łyżki likieru kawowego kahlua lub domowego (klik)
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1 łyżka wrzątku
ponadto:
kakao do posypania
dodatkowo likier do polania (opcjonalnie)
Mąki przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Kawę rozpuścić w 5 łyżkach wrzątku. Jajka ubić bardzo dokładnie z wrzątkiem (tym z dodatkiem kawy). Następnie nie przerywając dodać cukier waniliowy i zwykły oraz wsypać wymieszane mąki. Ubijać jeszcze przez chwilę. Blachę (34x36 tą z wyposażenia piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać na nią ciasto i dokładnie równo rozprowadzić na całości. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 12-14 minut w temp. 210 stopni. Podczas gdy biszkopt się piecze przygotowujemy na blacie wilgotna ściereczkę, która równo rozkładamy . Posypujemy ją lekko cukrem pudrem. Gdy biszkopt się upiecze postępujemy szybko. Wykładamy go sprawnym ruchem odwracając blachę do góry nogami na ściereczkę, następnie zdejmujemy delikatnie i równo ciągnąc papier do pieczenia. Teraz zwijamy szybko roladę razem ze ściereczką (od siebie do góry). Zostawiamy w ściereczce do wystygnięcia.
Śmietanę ubijamy na sztywno pod koniec ubijania dodajemy cukier i jeszcze chwilę ubijamy. Serek mascarpone miksujemy lekko. Kawę rozpuszczamy we wrzątku dokładnie, gdy przestygnie dodajemy likier i dobrze mieszamy. Cały czas miksując dodajemy powoli do serka mascarpone. Na koniec dodajemy do serka partiami śmietanę (nie odwrotnie!). Miksujemy jeszcze chwilę.
Roladę delikatnie rozwijamy. Odkładamy z masy 2-3 łyżki do dekoracji a resztą smarujemy biszkopt pozostawiając mały nieposmarowany pasek wzdłuż od góry. (jeśli posmarujemy roladę na całej powierzchni wówczas przy zawijaniu część śmietany "wyjdzie" nam na końcu. Zwijamy roladę i układamy zakończeniem pod spód i wstawiamy do lodówki celem schłodzenia na ok 1 godz. Gdy rolada się schłodzi smarujemy pozostałą masą wierzch i boki śmietany i dodatkowo dekorujemy górę Posypujemy kakao. Przechowywać w lodówce. Podawać ewentualnie lekko polaną likierem jajecznym (klik) lub kawowym (klik)
Smacznego :)
źródło: przepis własny
Źródło:http://mojepasjekrakow.blogspot.com/2012/09/rolada-kawowa-tiramisu.html