Wykonanie
Dziś bajecznie prosty przepis na pyszny deser - rolada z
jabłkami.Rolada jest ekspresowa, bo wystarczy pokrojone
jabłkazalać
ciastem biszkoptowym, upiec i zwinąć.Czas oczekiwania tez skrócony jest do minimum -kilka chwil studzenia i piękny kawałek rolady może wylądować na talerzu.Bardzo polecam, zwłaszcza w dni, kiedy nie macie chęci na dłuższeprzebywanie w kuchni, albo, gdy niespodziewani goście już w drodze :)
Składniki:4
jajka3/4 szklanki
mąki1/2 szklanki drobnego
cukru do wypieków1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżki
brązowego cukru1 łyżeczka
cynamonu4-5
jabłekSposób wykonania:Blachę dołączoną do piekarnika (moja ma wymiary 29x36 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Papier posmarować
masłem.
Jabłka obrać, pokroić w cienkie plastry i ściśle ułożyć na blaszce (patrz zdj.) Wierzch posypać
brązowym cukrem i
cynamonem.
Białka ubić na sztywno. Stopniowo dodawać
cukier. Kiedy piana jest już sztywna i błyszcząca, a
cukier całkowicie rozpuszczony, dodawać po jednym
żółtku.
Mąkę i
proszek do pieczenia przesiać przez sito i wsypać do masy jajecznej. Krótko zmiksować na najniższych obrotach lub delikatnie wymieszać całość szpatułką.Masę wylać na
jabłka i równomiernie rozprowadzić. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 170C ok 40 minut.Na blacie kuchennym ułożyć czystą ściereczkę i posypać ją
cukrem pudrem. Ciasto wyjąć z piekarnika i odwrócić do góry nogami. Delikatnie zdjąć z
jabłek papier do pieczenia. Ciasto ściśle zwinąć wzdłuż dłuższego
boku, tak by
jabłka znalazły się wewnątrz. Roladę zawinąć w ścierkę i odstawić by nieco przestygła. Przed podaniem posypać
cukrem pudrem zmieszanym z
cukrem waniliowym.Smacznego :)
Źródło inspiracji