ßßß Cookit - przepis na Ekspresowa rolada

Ekspresowa rolada

nazwa

Wykonanie

Dziś bajecznie prosty przepis na pyszny deser - rolada z jabłkami.
Rolada jest ekspresowa, bo wystarczy pokrojone jabłka
zalać ciastem biszkoptowym, upiec i zwinąć.
Czas oczekiwania tez skrócony jest do minimum -
kilka chwil studzenia i piękny kawałek rolady może wylądować na talerzu.
Bardzo polecam, zwłaszcza w dni, kiedy nie macie chęci na dłuższe
przebywanie w kuchni, albo, gdy niespodziewani goście już w drodze :)
Składniki:
4 jajka
3/4 szklanki mąki
1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki brązowego cukru
1 łyżeczka cynamonu
4-5 jabłek
Sposób wykonania:
Blachę dołączoną do piekarnika (moja ma wymiary 29x36 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Papier posmarować masłem. Jabłka obrać, pokroić w cienkie plastry i ściśle ułożyć na blaszce (patrz zdj.) Wierzch posypać brązowym cukrem i cynamonem.
Białka ubić na sztywno. Stopniowo dodawać cukier. Kiedy piana jest już sztywna i błyszcząca, a cukier całkowicie rozpuszczony, dodawać po jednym żółtku. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sito i wsypać do masy jajecznej. Krótko zmiksować na najniższych obrotach lub delikatnie wymieszać całość szpatułką.
Masę wylać na jabłka i równomiernie rozprowadzić. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 170C ok 40 minut.
Na blacie kuchennym ułożyć czystą ściereczkę i posypać ją cukrem pudrem. Ciasto wyjąć z piekarnika i odwrócić do góry nogami. Delikatnie zdjąć z jabłek papier do pieczenia. Ciasto ściśle zwinąć wzdłuż dłuższego boku, tak by jabłka znalazły się wewnątrz. Roladę zawinąć w ścierkę i odstawić by nieco przestygła. Przed podaniem posypać cukrem pudrem zmieszanym z cukrem waniliowym.
Smacznego :)
Źródło inspiracji
Źródło:http://zjemto.blox.pl/2015/03/Ekspresowa-rolada.html