Wykonanie
To ciasto łączy smaki
kawy,
chałwy,
wiśni i
alkoholu.Pyszne, dosyć słodkie i przyjemnie kremowe.Łatwe w przygotowaniu, bo nie wymaga pieczenia,ale potrzebuje odrobiny czasuby smaki zdążyły się przegryźć, a
herbatniki odpowiednio zmięknąć.Nam osłodziło ciepłe,
słoneczne, 8-marcowe popołudnie.
Składniki:masa chałwowa300 g miękkiego
masła250 g
chałwy5
żółtek1,5 szklanki
mleka100 g
cukru40 g
mąki ziemniaczanejcukier wanilinowy2 łyżki
likieru Amaretto (może też być
likier kawowy albo
Whisky)ponadto1,5 szklanki mocnej słodzonej
kawy2 łyżki
Amarettoherbatniki kakaowe (średnie opakowanie ok. 250g)16
biszkoptów typu "kocie języczki"1/2 słoiczka
konfitury wiśniowejSposób wykonania:MasaSzklankę
mleka i
cukier zagotować.
Żółtka zmiksować z
cukrem waniliowym, dodać
mąkę i pozostałe
mleko. Zmiksować.Na gotujące się
mleko wlać przygotowaną mieszankę. Zagotować cały czas mieszając, aby nie powstały grudki. Gotować ok 1 minuty.Tak przygotowany
budyń przykryć i odstawić do całkowitego ostygnięcia.Miękkie
masło zmiksować na puch. Stopniowo dodawać pokruszoną (można rozgnieść widelcem)
chałwę. Cały czas miksować. Kolejno dodawać po 1 łyżce budyniu.Na koniec wlać
alkohol i krótko zmiksować. Masa powinna być gładka i puszysta.Składanie ciastaFormę do pieczenia, lub inne naczynie o wymiarach 21 x 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do wystygniętej
kawy dodać
alkohol i wymieszać.
Herbatniki krótko moczyć w ponczu
kawowym i ściśle ułożyć na dnie foremki. 3-4 łyżki masy odłożyć. Pozostałą podzielić na połowę. Pierwszą część masy rozsmarować na herbatnikach. W ponczu
kawowym zanurzać
biszkopty i układać jeden obok drugiego na
masie, lekko wcisnąć w krem. Wolne miejsca
między biszkoptami posmarować
konfiturą wiśniową. Wszystko przykryć drugą połową masy. Na
masie ułożyć warstwę z zamoczonych w
kawie herbatników. Wierzch ciasta posmarować odłożoną na początku masą.Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc.Po wyjęciu z lodówki ciasto powinno postać w temperaturze pokojowej ok. 30 minut. Przed podaniem wierzch posypać
kakao i startą
gorzką czekoladą.Smacznego :)