Wykonanie
Tak jak ostatnie ciasta bez pieczenia, które wcześniej prezentowałam i ten jest
ciastem idealnym, pysznym, wręcz rozpływającym się w ustach o wyraźnym smaku
chałwy, z lekką nutką
amaretto w tle. Chciałam nadać mu bardziej odświętny charakter i zamiast
marmolady wiśniowej użyłam
dżemu pomarańczowego ze
skórką pomarańczową. Strzał w dziesiątkę bo smaki świetnie się komponowały. Idealny zarówno od Święta jak i na niedzielę. Znika ekspresowo więc upieczcie coś dodatkowo albo zróbcie od razu z podwójnej porcji :) Przepis z bloga Zjem to .
Masa chałwowa :300 g miękkiego
masła250 g
chałwy5
żółtek1,5 szklanki
mleka1oo g
cukru40 g
mąki ziemniaczanejcukier waniliowy ( użyłam 16 g )2 łyżki
likieru Amaretto ( można zastąpić
kawowym lub
Whisky )Ponad to :1,5 szklanki mocnej słodzonej
kawy2 łyżki
likieru Amarettookoło 250 g
herbatników kakaowych ( użyłam
cynamonowych )16
biszkoptów ladyfingers1/2 słoiczka
konfitury wiśniowej ( u mnie
dżem pomarańczowy )W rondelku umieszczamy
cukier i szklankę
mleka. Zagotowujemy. W tym czasie
żółtka miksujemy z
cukrem waniliowym,
mąką i resztą
mleka. Miksujemy na gładką masę. Kiedy
mleko się zagotuje wlewamy masę
żółtkową i cały czas mieszając gotujemy aż uzyska konsystencję gęstego budyniu.Zestawiamy z ognia. Przykrywamy folią spożywczą ale tak aby folia dotykała budyniu ( nie
zrobi nam się wtedy kożuch ), odstawiamy do ostygnięcia.
Chałwę rozgniatamy widelcem na papkę.
Masło miksujemy aż stanie się białe i puszyste. Następnie cały czas miksując dodajemy stopniowo
chałwę. Po
chałwie dalej miksujemy tym razem dodając po łyżce ostudzonego budyniu. Na sam koniec dolewamy
likier. Miksujemy. Masa nie powinna
mieć grudek.Formę do pieczenia o wymiarach 21x21 cm wykładamy papierem do pieczenia.Do ostudzonej
kawy dodajemy
likier. Mieszamy.3-4 łyżki masy chałwowej odkładamy do osobnej miseczki. Użyjemy jej na wierzch ciasta.
Herbatniki krótko moczymy w
kawie po czym układamy ściśle na dnie formy. Na
ciastka wykładamy połowę masy chałwowej. Następnie w
kawie krótko maczamy
biszkopty i układamy na
masie lekko dociskając. Przestrzenie pomiędzy
biszkoptami smarujemy
dżemem. Na
biszkopty wykładamy drugą część masy a na wierzchu układamy ponownie krótko zamoczone w
kawie herbatniki. Na samej górze rozsmarowujemy odłożona wcześniej masę
chałwową, równamy wierzch, posypujemy
kakao lub startą
czekoladą.Smacznego :)