Wykonanie
Ciasto łatwe w przygotowaniu. Prezentuje się ładnie, a połączenie
pomarańczy i
kakaowych herbatników jest idealne. Polecam!Składniki:
1 litr tłustego
mleka4 łyżki
mąki ziemniaczanej3 łyżki
mąki pszennej2/3 szklanki
cukru2
żółtka300 g miękkiego
masła5
pomarańczy o grubej skórce2
galaretki cytrynowe450 g
herbatników kakaowychPrzygotowanie:Ze sparzonych
pomarańczy ocieramy skórkę na tarce (tylko pomarańczowa część, biała jest gorzka) i wyciskamy sok. Obie
mąki oraz
żółtka łączymy z 200 ml
mleka. Resztę
mleka mieszamy ze skórką oraz
sokiem z
pomarańczy i zagotowujemy. Na gotujące się
mleko wlewamy
mleko z
mąką i gotujemy jak
budyń, do zgęstnienia. Dodajemy pół opakowania
galaretki i mieszamy.
Budyń odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Masło miksujemy na jasną, puszystą masę, a następnie dodajemy po łyżce budyniu i miksujemy do chwili, aż powstania gładka masa, którą dzielimy na 3 równe części.Spód formy o wymiarach 22x32 cm wykładamy
herbatnikami, na których delikatnie rozsmarowujemy pierwszą część masy, którą następnie przykrywamy
herbatnikami. Czynność powtarzamy trzy
razy, kończąc na
masie.Ciasto wstawiamy do lodówki na około 2 godziny, aby zastygło. Rozpuszczamy 1,5 opakowania
galaretki w 500ml
wody, odstawiamy żeby lekko stężała. Następnie polewamy nią ciasto i wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.Smacznego!