Wykonanie
Na pewno wielokrotnie
mieliście okazje zjeść pyszne tiramisu i zastanawialiście się jak je dobrze zrobić. Mamy dla Was przepis, który zadowoli najbardziej wymagające podniebienia. Spróbujcie, a nie pożałujecie. Oto nasz przepis na tiramisu.Składniki:5
żółtek5 łyżek
cukru3 łyżki
likieru kawowego (opcjonalnie)200 ml mocnej
kawy (ja wsypuję 3-3,5 łyżeczki
kawy do szklanki)70 ml
likieru, najlepiej
Amaretto (chociaż może być inny, taki jaki akurat macie pod ręką)250 g dobrze schłodzonego
serka mascarponeopakowanie
biszkoptówkakaoPrzygotowanie tiramisu:1.
Kawę wlej do talerza i wymieszaj z
likierami o poczekaj do wystygnięcia2.
Żółtka wyjmij z lodówki i poczekaj aż nabiorą temperatury pokojowej, następnie utrzyj je z
cukrem i ubijaj mikserem tak długo, aż staną się puszystą masą (nie może być rzadka – ubijaj ją tak długo, aż będzie gęsta i puszysta)3. Do ubitej masy z
jajek powoli, stopniowo dodawaj zimne
mascarpone ubijając mikserem na średnich obrotach.4. Teraz przyszedł czas na
biszkopty. Namaczaj je w
kawie i ułóż pierwszą warstwę w szklanych pucharkach lub szklankach. Następnie oprósz
biszkopty kakaem i nałóż warstwę kremu, ułóż kolejną warstwę
biszkoptów, znowu
kakao i kolejna warstwa kremu. Liczba warstw zależy od Ciebie. Na górze tiramisu powinien być krem oprószony
kakaem.5. Wstaw do lodówki na kilka godzin, żeby tiramisu się schłodziło.Smacznego!Tabela kalorii:5
żółtek: 5 x 55 = 275 kalorii5 łyżek
cukru: 5 x 49 = 245 kalorii3 łyżki
likieru kawowego: ok 70 kalorii70 ml
likieru Amaretto: ok 250 kalorii250 gram
serka mascarpone: 983 kalorie
biszkopty: ok 300 kalorii2 łyżki
kakao: ok 25 kaloriiRAZEM: 2 148 kalorii – średnio z przepisu wychodzi 5-6 porcji tiramisu w pucharkach, a więc jedna porcja ma ok 400 kalorii. Jedna, duża łyżka klasycznego tiramisu ma ok 100 kalorii.